Віра Олександрович

У Тернополі «незлим тихим словом» згадали Михайла Добкіна

Місько

Не лише дії ОГПУ і ДБР обурили тернопільських депутатів. Політики також висловили стурбованість нинішнім політичним тиском на Православну Церкву України (ПЦУ), її кліриків і вірян.

Нагадаємо, сесія відбулася вчора, 26 червня. Депутати того дня ухвалили Положення про Реєстр громади, запровадили новації для освітян, внесли важливі зміни до міських правил благоустрою, а також перерозподілили гроші у міському кошторисі-2020.

Засідання2
Засідання2

Зі зверненням до Президента Володимира Зеленського і Генерального прокурора Ірини Венедіктової виступив представник фракції «Європейська Солідарність» Володимир Місько.  Йшлося про неприпустимість використання правоохоронних органів для політичного тиску на Православну Церкву України, її кліриків та вірян.

У документі, зокрема, його автори наголосили (цитуємо): «…Суспільство сколихнула інформація про те, що за ініціативою українофоба Михайла Добкіна порушили кримінальну справу через отримання Томосу і створення Православної Церкви України. Такі дії вважаємо політично вмотивованим тиском з боку влади на ПЦУ та особисто на Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія. Висловлюємо велику стурбованість тим, що дії Державного бюро розслідувань України йдуть всупереч закону, згідно з яким держава зобов’язана шанувати традиції і внутрішні настанови релігійних організацій, не втручатися в їхню діяльності…».

На думку політиків, це - великий удар для ПЦУ і такі дії обурили мільйони українців. Адже утворення Православної Церкви України об’єднало православних віруючих.

«…Особливо підозру викликає ця ситуація через те, що розслідування триває вже упродовж 9-ти місяців і дуже чітко проглядається зацікавленість сторони, яка завжди виступала проти відновлення автокефалії української  церкви. Йдеться про країну агресора Росію, - написано у зверненні. - Тому дивує, що ДБР України, яке має діяти в інтересах української держави і українського суспільства, насправді діє за принципом ФСБ і в інтересах Москви….».

Тож у тернополян склало враження, що правоохоронний орган України використовують для тиску на ПЦУ, її митрополита і вірян. Адже таке розслідування спрямоване проти держаних інтересів нашої країни і може спричинити розпалювання релігійної ворожнечі. Вимогу про негайне припинення політичного тиску і закриття кримінальної справи врешті підтримала більшість тернопільських депутатів. Тепер цей лист відправлять до Києва.

Фото із трансляції засідання сесії на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео