Анастасія Кисіль

У Тернополі облаштують нові укриття: де їх шукати

Деякі заклади харчування чи магазини під час повітряної тривоги також використовуватимуть як укриття

У Тернополі працюють над створенням додаткових укриттів. Зокрема, їх облаштовують базі підвальних приміщень житлових будинків. Також сховища відкриють у драмтеатрі, центральному універмазі та Українському домі “Перемога”. Додатково визначать заклади, які під час повітряної тривоги теж можна використати як укриття. Про це повідомив під час брифінгу 21 липня міський голова Тернополя Сергій Надал. 

Триває активна робота по створенню додаткових укриттів на базі підвальних приміщень житлових будинків. 

Відбулась нарада з керівниками ЖЕК та ОСББ. Вони отримали доручення до кінця цього тижня забезпечити очищення та прибирання підвальних приміщень. Якщо є необхідність демонтувати перестінки, які були змуровані самими  мешканцями, які перешкоджають переходу та створенню додоткового виходу. Визначити відповідального, за те, щоб підвальні приміщення були відкриті під час повітряної небезпеки, - каже він.

У цих приміщеннях має право і повинен при необхідності заховатися будь-хто, не лише мешканці цього будинку.  Наприклад, людина, яка може випадково опинитися під час тривоги поруч з даним будинком. 

Я зараз звертаюся до тернополян, адже знаю, що є нарікання на певні будинки, де ці роботи проводяться поволі. Вони ще мали б робитися з лютого. Пишіть інформацію про неналежне виконання цих робіт на мою фейсбук-сторінку. Я особисто буду приїжджати з підрозділами поліції та ДСНС і пришвидшувати ці роботи, - зазначає міський голова. 

Крім того, у місті триває робота по збільшенню укриттів не тільки в житловому фонді та навчальних закладах, але і приміщеннях приватної, державної, комунальної форми власності. 

Зараз є  цілий ряд нових укриттів, які з'являються. Всі вони будуть промарковані. На них буде написано велике слово “Укриття” і стрілки куди пройти. Також їх нанесуть на електронну мапу укриттів, яка є у нашому місті, - каже посадовець. 

Сергій Надал пропонує облаштувати укриття на базі Українського дому “Перемога”.  Ще одне місце для укриття визначене на базі центрального універмагу. Також від вже працює укриття на базі драмтеатру.

Нагадаємо, робота закладів харчування та магазинів під час повітряної тривоги забороняється. Проте військова адміністрація визначила заклади, які можуть працювати під час небезпеки, адже їх можна використати як укриття. Вони називаються закладами подвійного призначення. 

У нас є ряд закладів, які реально відповідають усім заходам безпеки і які можуть використовуватися як укриття для людей. Обов’язково комісія протягом найближчих днів опрацює їх. Ми дамо можливість цим закладам працювати, але туди зможуть заходити не лише ті, хто перебували всередині, а й ті, хто був поруч. Там також буде велике маркування “Укриття”. Так ви зможете зрозуміти у якому закладі можна залишатися, а який заклад змушений припинити свою діяльність, - пояснює міський голова. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео