Віра Олександрович

У Тернополі обстежили лише 475 будинків, тому роботу комісій продовжать до 15 лютого (відео)

Стемковський

Робочі комісії, що обстежують багатоквартирні будинки із централізованим опаленням, працюватимуть у Тернополі аж до 15 лютого.

Окрім того, у місті створять спеціальний портал, де можна буде ознайомитися, у тому числі, із протоколами обстеження. Про це заступник мера із питань житлово-комунального господарства Владислав Стемковський розповів сьогодні, 26 січня, під час прямого ефіру на одному із місцевих радіо.

Нагадаємо, скандал виник навколо нових рахунків за тепло, які КП «Тернопільтеплокомуненерго» надіслало до сплати тернополянам за послуги, надані у грудні. Через те, що емоції у споживачів із індивідуальним опаленням почали бити через край, у місті почали шукати вихід зі складної ситуації. Втім, знайти золоту середину, яка задовольнила б усіх, - надто складно, визнає Владислав Стемковський. Тож зробити все до 28 січня не встигнуть.

- У Тернополі продовжують роботу спеціальні комісії, які обстежують багатоквартирні будинку, що отримують послуги із постачання теплової енергії. Чи є вже перші результати таких перевірок?

- Загалом у Тернополі створили 25 таких робочих груп. Це число залежало від кількості управителів будинків. Нагадаю, до роботи залучили тепловиків, представників управителів (так званих жеків чи ОСББ – прим.), депутатів, а також самих мешканців. Наразі вони вже обстежили 475 будинків. Якщо загалом у нас - понад 700 будинків із центральним теплопостачанням, то комісії обійшли вже більше половини із них.

Виявилося, що у 520-ти під’їздах є питання. Їх будуть вирішувати. Щоб полегшити цю роботу, а також спілкування із мешканцями, за дорученням міського голови, ми готуємо дашборд. Це такий спеціальний портал, яким зможе користатися будь-який мешканець, який має інтернет. Там можна буде знайти свою адресу. Окрім загальних параметрів будівлі, там будуть вказані усі дані, навіть про наявність чи відсутність лічильника. Розмістять на дашборді і протокол обстеження, і інформацію про функціонування системи централізованого опалення.

- Чому у Тернополі впровадження урядової ініціативи проходить настільки складно?

- Тому що у нашому місті – унікальна ситуація. Якщо у сусідніх обласних центрах на весь багатоквартирний будинок – 2-3 квартири із індивідуальним опаленням (ІО), то у нас – фактично третина споживачів свого часу від’єдналася від централізованого опалення (ЦО), причому це робилося – хаотично. Є будинки, де 40% від’єдналися.  Тому вся система теплопостачання у нас – розбалансована. Не можна було цього робити. Дозволи на відключення треба було давати відразу на весь будинок, тоді ми не мали б нинішніх проблем.

Що тепер? Бідний платить за багатого. Це дуже добре, що вам не треба вмикати котел у помешканні до морозів, бо навколо всі квартири мають ЦО і оплачують за постачання тепла у будинок. Тобто власників ІО досі гріли сусіди і самі за це платили. Варто розуміти: якщо на вулиці – мінус 10, а в під’їзді – 16, то ця температура там нізвідки не взялася. В даному випадку ця температура свідчить про те, що будинок отримує теплову енергію від ЦО… Але ваша квартира – складова всієї будівлі. Не можна, на жаль, відокремити: тут тепло ми подаємо, а тут – ні. Цю послугу обмежити неможливо через закони фізики… Законодавство це не враховує.

- Які пропозиції щодо виходу із ситуації мають у міській раді?

- Насправді, новації, передбачені Законом «Про комерційний облік», у Тернополі мали запровадити ще рік тому. Проте ми намагалися це все трішки відтягнути, розуміючи що отримаємо резонанс. На жаль, той резонанс зараз і відбувається. Зрозуміло, що багато хто незадоволений… Але звикати доведеться. Хоча я розумію, що у нових розрахунках неможливо бути до кінця об’єктивним. Є суб’єктивізм, він присутній. Обурення можуть бути і від тих, хто просто нічого не хочуть, або від тих, хто бачить несправедливість.  

До того ж, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» доручили призупинити нарахування для споживачів до отримання максимально об’єктивної картини у цьому питанні. Наприклад, у нас є під’їзди, де взагалі не подається ЦО, хоча труби там подекуди залишилися. Тобто стояки є, але вони не працюють. Це – перша ситуація, але вона – більш-менш зрозуміла. Інший варіант, коли стояки у помешканнях ізольовані. Втім, часто буває так, що, як тільки комісія виходить за двері, ту ізоляцію громадянин відразу знімає, щоб отримувати тепло, за яке платить хтось інший… Давайте будемо чесні, є таке. Наразі обстежили близько 5000 квартир, де є ізоляція. Не всі, але частина - зробили це лише на час перевірки, а далі – гріються стояками…

Ну, і третя ситуація – обігрів місць загального користування. Комісія ці факти з’ясовує. «Тернопільміськтеплокомуненерго» матиме їхні висновки по кожному будинку. Від цього залежатиме сума нарахування окремим споживачам…

- В інших містах нові рахунки за тепло мають зовсім інший вигляд, ніж у Тернополі. Там вказаний не лише тариф, а й інші цифри і розрахунки. Чи буде у нас рахунок таким же складним?

- Так, у рахунку не має бути лише цифра, скільки грошей треба заплатити. Має бути зрозуміло, за що саме ви платите. Ми зробимо рахунок врешті максимально інформативним, аби той, хто захоче, розібратися в нюансах, усі відразу зрозумів. Але звісно ж, все не може бути надто складним… Докладно вникнути у все можна буде на дашборді, про який я розповідав раніше.

- Яким чином тернополяни можуть запросити таку комісію до себе додому?

- Якщо ви хочете, щоб комісія зайшла безпосередньо у ваше помешкання, то мусите зв’язатися із управляючою кампанією. Нагадаю, це – або жеки, як люди звикли називати. Або треба звернутися до правління ОСББ. Із ними можна погодити час, коли вам буде зручно і їм також. Наголошую, комісія при цьому дійсно має бути у повному складі. Представник «Тернопільміськтеплокомуненерго» також має там бути, інакше – це не є робоча група…

Довідка. Почути всі відповіді чиновника і набагато докладніше можна за посиланням.

Фото і відео зі сторінки Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео