Дарія Шевченко

У Тернополі пам'ятають про загиблих захисників міста Дебальцево (фоторепортаж)

Сьогодні, 18 лютого, у Тернополі біля стели «Загинули за волю України» вшанували пам'ять полеглих учасників АТО під час оборони міста Дебальцево 5 років тому. Серед загиблих українців були і десятеро краян. Біля меморіалу зібрались батьки військових, які віддали свої життя за Україну, побратими, ветерани російсько-української війни, нацгвардійці, громадськість, представники міської, обласної ради та облдержадміністрації.

Священники відправили поминальну панахиду за загиблими.

Сьогодні ми згадуємо, вшановуємо та знову оплакуємо. Цими днями минає 5 років героїчного захисту української землі на Дебальцівському плацдармі.  Тоді головним завданням наших воїнів було не дати противнику просунутися вглиб української території. Вони усі боронили нашу землю: хто до останнього патрона, а хто до останньої краплі крові. Я сьогодні дякую вам, наші захисники, солдати, герої, за те, що повернулись живими, не скорились. Ви є взірцем для наслідування, сказала Леся Орляк, мати загиблого командира гармати 128 гірсько-піхотної бригади Олександра Орляка.

IMG_4978
IMG_4978

IMG_4934
IMG_4934

Голова ОДА Ігор Сопель наголосив, що подвиг, який зробили 5 років тому українці, назавжди залишиться у нашій пам'яті.

5 років тому весь світ почув про подвиг українських бійців під Дебальцево. Там загинули одні з найкращих та  наймужніших синів України. Давши відсіч ворогу, які кількісно переважали, наші воїни показали свою силу честь і вірність державі, зазначив Ігор Сопель.

Учасників бойових дій нагородили медалями та грамотами «За службу Україні» та видали грошову винагороду. Матері військових також отримали годинники та матеріальну допомогу за патріотичне виховання дітей.

IMG_4942
IMG_4942

IMG_4958
IMG_4958

IMG_4964
IMG_4964

IMG_4970
IMG_4970

IMG_4973
IMG_4973

Волонтери спільно із представниками влади придбали безпілотний літаючий апарат – квадрокоптер та вручили військовому, молодшому сержанту Віталію Гульку, який доставить його на передову.

Усі присутні поклали квіти та лампадки до пам'ятної стели та помолились за упокій загиблих. Далі усі бажаючі пішли на перегляд фільму «Висота 307,5», який транслювали в Українському домі «Перемога».

IMG_5010
IMG_5010

IMG_5004
IMG_5004

IMG_5003
IMG_5003

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео