Тамара Коблик

У Тернополі представили виставку вишитих портретів Тараса Шевченка (фото)

Більшість з них виконані ще у 60–80-х рр. ХХ ст. умілими руками майстрів-уродженців Тернопільщини

До 210 річниці з дня народження Тараса Шевченка у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку «Шевченкіана у вишитих полотнах». Про це розповіли на сторінці музею у фейсбуці.

Тут представлено дев’ять вишитих портретів Тараса Шевченка та два килимки із текстом «Заповіту». Більшість з них виконані ще у 60–80-х рр. ХХ ст. умілими руками майстрів-уродженців Тернопільщини: А. Сабалою з с. Більче-Золоте (Борщівщина), Н. Квасницькою з м. Чортків, Г. Кордубою з с. Петрики, О. Подольською з Кам’янок (Підволочищина), Г. Паламар із с. Заруддя (Збаражчина), Г. Ратушняк з Тернополя. Автори килимків з текстом «Заповіту» – Я. Груша з Тернополя та М. Бойко з Бережан.

Усі вироби випромінюють часточку тепла людини, котра проводила багато часу над вишивкою. У кожній роботі є свої індивідуальні особливості. Адже, шиючи навіть за однією схемою, майстри вносили свої зміни: у підборі кольорів, ниток і тканини, в композиції зображуваного, іноді навіть у комбінуванні технік. Найчастіше використовували хрестик, значно рідше гладь, ручне ткацтво – гобелени, бісер. Більшість портретів доповнено вишитими написами, уривками з віршів Тараса Шевченка, пам’ятними датами.

Фото зі сторінки Тернопільського обласного краєзнавчого музею у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео