Орест Сарматський

У Тернополі презентували книгу, яка нікого не залишить байдужим (фоторепортаж)

Заставка54

Як вже повідомляв «Терен», побачила світ книга про героїв російсько-української війни «Гроно калини на долоні», яку написала письменниця з Тернополя Неоніла Крем’янчанка.

фото01
фото01

Це, понад 270-сторінкове видання із фото та ілюстраціями, містить більш, як 70 розповідей на основі документальних свідчень українських воїнів, учасників АТО/ОСС, військових медиків, волонтерів із різних куточків України.

Книгу, видану у Тернополі, проілюструвала талановита художниця польсько-литовського походження, яка зараз мешкає у Києві, волонтерка –  Беата Куркуль.

Вона відома завдяки своїм численним малюнкам українських військовослужбовців, учасників війни на сході України.

фото02
фото02

І ось цього тижня в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація книги «Гроно калини на долоні».

На зустріч із авторкою прийшли шанувальники її творчості, представники влади, громадських організацій, ветерани російсько-української війни, студенти.

фото03
фото03

фото04
фото04

Неоніла Крем’янчанка, кажучи про свою нову книгу, зазначила, що усі 73 розповіді, якій є там, це нариси і оповідання, написані на основі реальних фактів із фронтового життя.

фото05
фото05

- Узагалі, тут немає нічого надуманого. А чому книга називається саме так? У ній є оповідання із такою ж назвою, яку я і обрала для книги. Це – розповідь про хірурга з Рівненщини Олександра Верчинського, який один із перших медиків із 95-ю десантно-штурмовою бригадою вирушив на фронт, де рятував наших бійців.

фото06
фото06

фото07
фото07

Там був один випадок, коли Олександр вийшов після операції із медичного намету, пролунав постріл. Але хірурга затулив своїми грудьми десантник-водій. Куля ворожого снайпера убила десантника. Він врятував лікаря, знаючи, що той врятує ше багато життів його побратимів… Того трагічного дня, дорогою до шпиталю хірургу трапився кущ червоної калини. Олександр зірвав один кетяг і, вдивляючись у червоні ягоди, подумав, що ось так і наша Україна, як оця калина – скільки б її не нищили вороги, вона щораз відроджується і розквітає знову…, - розповіла пані Неоніла.

І таких хвилюючих розповідей у книзі – ціла низка. Одні тільки назви говорять самі за себе – «Вони загинули за український прапор», «Незборимий», «Любов сильніша від смерті», «Останній командир кіборгів».

Фото08

фото09
фото09

Під час презентації книги високо оцінили творчий доробок письменниці Неоніли Крем’янчанки священник, старший військовий капелан Тернопільської області В’ячеслав Кізілов, начальник відділу Міністерства у справах ветеранів облдержадміністрації Микола Казюк, майданівець, волонтер, заслужений художник України Микола Шевчук, інші запрошені на літературну імпрезу відомі тернополяни.

фото10
фото10

фото11
фото11

Того дня у залі обласної книгозбірні не раз запановувала тиша, у присутніх з’являлися сльози на очах, сльози, яких ніхто не соромився. І, здавалося, що то гроно калини, яке тримав на долоні бойовий хірург Олександр Верчинський, скрапує спогадом-пам'яттю про тих, хто не повернувся із цієї війни, яка триває досі. Війни, де українці відстоюють свою землю, щоб на ній цвіла, не зрубана, не понівечена ворожими снарядами калина - Україна…

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео