Ростислав Фук

У Тернополі проведуть виставку про життя цивільних на Донбасі

З червня 2019 року виставка «На Зламі» побувала в понад 30 містах України

4 жовтня о 12:00 у приміщенні Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини (вул. Медова, 5) відбудеться відкриття мандрівної виставки «На Зламі» про долі цивільного населення у війні на Донбасі. Про це повідомили у Центрі розвитку ініціатив «ІнСорс».

З червня 2019 року виставка побувала в понад 30 містах України. Зокрема, демонструвалася в Києві в музеї «Золоті Ворота», Музеї АТО в Дніпрі, у холі Луганської обласної військово-цивільної адміністрації в Сєвєродонецьку, міській раді Житомира, музеях та бібліотеках в Хмельницькому, Кропивницькому, Олександрії, Вінниці, Черкасах, Івано-Франківську.

Виставка «На Зламі» поєднує особисті історії свідків та постраждалих з інфографікою, а також статистичними доказами, які показують, наскільки глибокі зміни відбулись в структурі суспільства після початку збройного конфлікту на Сході України. Вона демонструє особисті переживання постраждалих через невизначеність, злам звичного життя та незаконні ув'язнення та відбирання майна на окупованих територіях України. Виставка звертає увагу глядачів на проблеми адаптації внутрішньо переміщених осіб, демографічні зміни в Донецькій та Луганській областях.

«На зламі» – не лише виставка, а й мистецький простір, створений для осмислення теми війни в Україні, впливу збройного конфлікту на цивільне населення. То ж давайте разом поміркуємо на відкритті: Що змінилося за 8 років війни? Чи з різними труднощами стикаються постраждалі з 2014 року і від повномасштабного вторгнення? Які уроки ми можемо винести? – йдеться в повідомленні.

Презентація та створення виставки «На Зламі» стали можливими у рамках проєкту «Уповноваження громадського суспільства для трансформації культури пам’яті – ненасильницькі шляхи вирішення жорстокого минулого Донбасу», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з Центром розвитку ініціатив «ІнСорс», Музеєм національно-визвольної боротьби Тернопільщини та партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.

Фото з відкритих джерел та «ІнСорс»

Вибір читачів за тиждень

Відео