Віра Олександрович

У Тернополі прийняли звернення про те, чого немає, але дуже треба (фото)

Фаріончук

Звернення про напрацювання законодавчої бази для можливості проведення місцевих референдумів не отримало настільки одностайної підтримки на 4-й сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 5 березня. 

Нагадаємо, спершу депутати взялися захищати українських патріотів, а пізніше говорили про українську мову і колабораціонізм. Але це – далеко не все.

Сесія1 (1)
Сесія1 (1)

Проект рішення «Про звернення депутатів Тернопільської міської ради до Верховної Ради України щодо напрацювання законодавчої бази для можливості проведення місцевих референдумів і застосування засад народовладдя на усіх рівнях» підготував депутат від партії «Слуга народу» Денис Фаріончук. Він переконував колег, що такий документ треба надіслати до Верховної Ради. Із повним текстом звернення можна ознайомитися на сайті міської ради. Автор, зачитуючи його із трибуни, переконував усіх, що місцеві референдуми українцям дуже потрібні.

– Дивує також, що проти референдумів виступають ті, хто називає себе патріотами і державниками. Для них окремо хочемо нагадати, що Україна отримала Незалежність саме на референдумі, – каже Денис Фаріончук. – Тому, не потрібно боятися говорити з народом, особливо, в питаннях, на які не можуть або не хочуть відповідати депутати. Бо коли людей не чують, вони виходять на вулицю і через акції непокори змушують політиків рахуватися зі своїми інтересами.

Ковалик_зал
Ковалик_зал

Втім, частина депутатів відразу висловила сумніви у доцільності прийняття відповідного законопроекту і, відповідно, ухвалення такого звернення. Мовляв, варто згадати про те, що відбувалося у Криму і на сході України під час проведення так званих референдумів. «А хто дасть гарантію, що таких псевдореферендумів більше не буде?» – резонно цікавилися політики.

– Чи є вже якийсь законопроект готовий про місцеві референдуми? – запитав депутат від «Сили людей» Іван Ковалик. – Раз ми хочемо висловити підтримку… 

У відповідь пролунало: «Ні, його тільки розробляють». Також Денис Фаріончук зауважив, що парламент уже ухвалив поданий Президентом Закон «Про народовладдя через всеукраїнський референдум». Сталося це у кінці січня цього року, попри спротив деяких політиків. Втім, аргументи доповідача на всіх у залі не подіяли. Хоча голосів «проти» врешті не було, але 4 депутати все-таки «утрималися», тому «за» було лише 35. Однак і цього вистачило для ухвалення рішення.

Фото із трансляції засідання на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео