Анастасія Кисіль

У Тернополі студенти і викладачі медуніверситету виготовляють окопні свічки для захисників (фото)

У холодну пору такі свічки допомагають воїнам зігрітися, приготувати їжу, розпалити вогнище з сирих дров, висушити одяг. Волонтери просять допомогти бляшанками, парафіном та картоном

Студенти та працівники  Тернопільського національного медичного університету впродовж двох тижнів роблять окопні свічки. З наближенням холодів потреба у цих свічках зростає, адже їх використовують для підігріву та приготування їжі, для розведення вогнища з сирих дров, для опалення невеликих приміщень та просто для зігріву. Про те, як виготовляють свічки, розповіли на фейсбук-сторінці вишу.

Спершу волонтери оголосили збір необхідних матеріалів - бляшанок, свічок, гофрованого картону.  

Наші волонтери знайшли чайники для розігрівання воску і парафіну. Їх роздобув Назар Крулик у гуртожитку, де проживає. Кафедра громадського здоров’я та управління охороною здоров’я прийняла команду волонтерів у своїх стінах. На кафедрі мікробіології, вірусології та імунології та у дворику біологічного корпусу топлять віск і парафін, а в аудиторії ріжуть картон, наповнюють ним бляшанки. До акції приєднався і профспілковий комітет медуніверситету, завдяки якому було закуплено 30 кілограм парафіну, - йдеться у повідомленні. 

Волонтери просять допомогти бляшанками, парафіном та картоном

Волонтери називають себе бойовими мурашками. Вони дякують кожному, за допомогу у зборі розхідних матеріалів, зокрема Олександру Пільгуну, Юлії Селівановій. Нагадаємо, ще на початку вересня Олександр Пільгун організував збір бляшанок, воску та парафіну в Тернополі. Проте, щоб виробництво продовжувалося, завжди потрібні картон, бляшанки та парафін. 

Ми використовуємо різні бляшанки – від котячого корму і до більших. Дуже великі бляшанки не беремо, бо вони потребують багато розхідного матеріалу. Парафін підходить будь-який: брудний, старий, чистий, фарбований, ароматизований, так як і віск, стеарин, тощо. Картон використовуємо гофрований, 3-5-шаровий, м’який. Матеріали можна приносити в адміністративний і біологічний корпуси нашого університету, - зазначають волонтери. 

Одна окопна свічка невеликого розміру активно горить приблизно 3 години, завдяки цьому можна закип’ятити один літр води за 24 хвилини (при температурі +/- 0 градусів, в експерименті використали бляшанку з-під кільки - 10х3 см). Її важко загасити вітром, вона не боїться вологи, легко поміщається в кишеню, може запалюватися не один раз.

У Тернополі студенти і викладачі медуніверситету  виготовляють окопні свічки для захисників

Це чудова річ, дешевша, ніж газові балончики і не потребує додаткових аксесуарів. Може використовуватись як для підігріву та приготування їжі, так і для розведення вогнища з сирих (мокрих) дров, для опалення невеликих приміщень, та просто для зігрівання рук, - кажуть у медуніверситеті. 

Студенти вже зробили понад 400 свічок. Понад 200 з них відправили на фронт, на решту вже теж є запит.  

Студенти вже зробили понад 400 свічок

Фото Світлини Миколи Василечка і Олени Покришко

Вибір читачів за тиждень

Відео