Євгенія Цебрій

У Тернополі суд обрав запобіжний захід братам-волонтерам, яких підозрюють у привласненні коштів для ЗСУ (фото)

Обох підозрюваних взяли під варту просто із зали суду з альтернативою застави у понад 1 мільйон гривень

Запобіжний захід  Івану та Андрію Козакам - волонтерам, підозрюваним у привласненні мільйонів благодійних коштів для ЗСУ, обрав Тернопільський міськрайонний суд 12 травня.  Обох братів взяли під варту просто із зали суду, призначивши заставу у розмірі понад 1 мільйон гривень.

Так, Іван Козак перебуватиме під вартою 58 днів - до 6 липня, з альтернативою застави 1 млн 17 тис. 210 грн. Андрія Козака рішенням суду взяли під варту на 60 днів - до 8 липня, із визначенням застави в розмірі 1 млн 116 тис. 450 грн.

Запобіжний захід кожному із підозрюваних обирали на окремих засіданнях. Судді - Олег Вийванко і Ольга Герчаківська.

Підозрювані наголошують, що жодної копійки не привласнили, що багато допомагали бійцям. Зокрема, купували і відправляли у «гарячі точки» автомобілі, тепловізори, квадрокоптери.  І робили все це від щирого серця.

Нагадаємо, 11 травня двох керівників благодійного фонду затримали працівники карного розшуку поліції. За версією слідства, чоловіки збирали кошти на ЗСУ, половину з яких привласнювали собі. За зібрані на підтримку військових з початку війни добровільні пожертви громадян придбали для власного використання автомобілі Range Rover та Audi - Q5, а також мобільні телефони Apple IPhone 13 Pro Max та інші матеріальні цінності на загальну суму понад 2 мільйони гривень. 

Підозрюваним загрожує до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна за частиною 2 статті 201 (незаконне використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку під час воєнного стану) Кримінального кодексу України.

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео