Віра Олександрович

Магічна «Майська ніч» накрила Тернопіль ввечері 13 жовтня (фото, відео)

Основне

Вигуки «Браво!», овації після кожного вокального номера, захоплені погляди – саме такою була реакція глядачів у Тернополі на прем’єру музичної комедії «Майська ніч» за Миколою Гоголем.

У Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі ім. Тараса Шевченка вперше цю постановку показали саме сьогодні, 13 жовтня (також про виставу читайте ТУТприм.). Сучасна інтерпретація заслуженого діяча мистецтв України, режисера-постановника В’ячеслава Жили дійсно пройняла театралів.

[embed]https://youtu.be/bM6B7--NQh8[/embed]

Нагадаємо, музична комедія «Майська ніч» є третьою прем’єрою за творами Миколи Гоголя у сценічній редакції і постановці В’ячеслава Жили. І «Ніч перед Різдвом», і «Сорочинський ярмарок» тернополяни дуже люблять.

Жила
Жила

Тернополяни уже звикли, що роботи режисера В’ячеслава Жили – це щось цікаве, нове, – каже заслужений артист України Микола Блаженко. – Ми маємо сьогодні сучасну інтерпретацію та естетику. Чудова музика у постановці ґрунтується на народних мотивах. У виставі багато співу.

У музичній комедії - прекрасні сольні номери. Спів солістів підкріплений бек-вокалом.

[embed]https://youtu.be/sn2Hs-TMEIk[/embed]

Звісно ж, без любовного трикутника не обійшлося. У «Майській ночі» це – Галя, Голова і його син Левко (виконавці цієї ролі – заслужений артист України Андрій Малінович і актор Євген Лацік). Тішить, що врешті таки перемагає кохання і здоровий глузд.

Ми дуже скучили за глядачами, під час репетицій викладалися максимально, щоби подарувати трохи тепла усім, хто любить театр, – зізнається Євген Лацік.

Вистава2
Вистава2

Що цікаво, вистава сама собі обрала день прем’єри. Він випав на 13-те число, і це сталося випадково і невипадково, впевнені у театрі. Просто так містично склалися усі обставини. Не дарма ж на сцені - магічна «Майська ніч».

[embed]https://youtu.be/dLTL8VOXkgE[/embed]

Деякі тернопільські актори, яких глядач звик бачити зовсім в інших амплуа, справді здивували, відкриваючи усе нові свої таланти. Чого варті бодай романси і навіть козацький «реп» у виконанні Олександра Папуші.

Вистава
Вистава

У мене - дуже цікава роль, – каже заслужений артист України Олександр Папуша, який грає Голову. – Євген Лацік у виставі є моїм сином. Ми обоє залицяємося до Галі, роль якої виконує Юлія Хміль. Зараз у житті теж багато таких варіантів, коли татова дівчина молодша від синової.
[embed]https://youtu.be/536iPlekTpg[/embed]

Почули театрали і справжній оперний спів у виконанні «зірок» нашої сцени: заслуженого артиста України і одночасно директора театру Бориса Репки та народної артистки України Наталії Лемішки. Вони виконували ролі Писаря і Аделаїди.

[embed]https://youtu.be/AWpFnSIK97Q[/embed]

Музичні партії усі актори виконували «на живо». Голоси – чудові! Шкода було лише за одним – на жаль, тернопільський театр не має такої звукової техніки, яку застосовують у постановках на Бродвеї. Тоді наші «зірки» точно б переплюнули американських. Наприклад, актриса Юлія Хміль (Галя – прим.) звучала аж ніяк не гірше Марін Маззі чи інші.

Аделаїда_Писар
Аделаїда_Писар

На фразу закоханого Писаря, який хотів добитися кохання у чужої дружини: «Я заріжу себе. Я уб’ю себе. Куля в лоб – то куля в лоб!» у залі була очікувана реакція. Ним прокотилася хвиля реготу. Сміх неодноразово викликав і персонаж заслуженого артиста України Сергій Андрушка – Винокур.

[embed]https://youtu.be/83xi_k-Ukvc[/embed]

Овації на свою адресу отримав того вечора  і актор Сергій Бачик. Він грав Каленика. Такі образи п’яниць артистові даються за виграшки. До речі, у другому складі цю роль виконує актор Ігор Наконечний, який теж має беззаперечний комедійний талант.

[embed]https://youtu.be/v4HfCobAJX8[/embed]

Сюжет вистави - класичний, але прочитання - сучасне, – каже народний артист України Іван Ляховський. – Я граю Голову. Цю ж роль в іншому складі виконує мій колега - Олександр Папуша. На сцені я працюю в манері відчуження, тобто є персонаж і є актор - Іван Ляховський. Я дивлюся на свого героя збоку: десь підсміююсь над ним, десь осуджуючи, десь схвалюючи. Працювати в такому стилі насправді дуже цікаво.

Браво2
Браво2

Окремі слова вдячності від глядачів заслужив і оркестр театру. По-перше, музиканти виконували весь супровід «наживо». По-друге, додали від себе чимало «родзинок». Чого варте хоча б соло на трубі.

[embed]https://youtu.be/gipIlIi5Xx0[/embed]

Завершилася постановка на радісній ноті – масовою сценою весілля Галі і Левка. Це поставило дуже красиву, романтичну і позитивну точку у мюзиклі.

[embed]https://youtu.be/3aUI_Bc1IDg[/embed]

Не дивно, що на адресу творчого колективу у кінці вистави пролунали щирі вигуки «Браво!».

[embed]https://youtu.be/ZmrApoXk2pA[/embed]

Подякував усім, хто був задіяний у постановці, і режисер-постановник В’ячеслав Жила.

Я хочу вам сказати, що у Тернополі – найкращі актори! Поаплодуйте їм! – закликав він публіку, хоча та і сама не жалкувала долонь.

Браво
Браво

Нагадаємо, поринути у феєрію «Майської ночі» тернополяни також зможуть 14, 17, 18, 21 і 24 жовтня. Квитки на прем’єрні покази коштують усього 50-80 грн.

Браво3
Браво3

Браво4
Браво4

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео