Ростислав Фук

У Тернополі відкрили виставку пам’яті художника Дмитра Стецька (фото)

Серце митця зупинилося у Святвечір 2017 року, усього через кілька місяців після смерті дружини

Виставку пам'яті художника та скульптора Дмитра Стецька «Поза часом» відкрили 20 грудня сьогодні у Тернопільському обласному художньому музеї. Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Ірина Дворницька.

На виставці представили 35 полотен та три скульптурні роботи митця.

Довідково

Дмитро Стецько - один із найвідоміших та знакових художників Тернополя. Народився 1943 року в багатодітній лемківській родині (був восьмою дитиною) в селі Полонне (Польща). 1946 року сім'ю насильно виселели, дитинство і юність хлопця минули на хуторі Драгоманівка Козівського на Тернопільщині.

Дмитро Стецько вважав себе художником-індивідуалістом, який не належить до жодного митецького напряму. Однак зізнавався, що тяжіє до полістилізму – нашарування різних ідей в одній формулі. «Беручи за основу ікону та фреску, знаходжу свої пластичні рішення і подаю кілька вимірів у кожному творі». Його роботи є у державних та приватних колекціях багатьох країн світу.

Він – автор багатьох живописних жанрових картин та портретів, пам’ятників і меморіальних таблиць Іванові Франку, Василеві Стусу, Миколі Лисенку, Романові Купчинському, Іванові Горбачевському, Ярославові Стецьку.

Художник та його дружина Віра Стецько, мистецтвознавиця, дослідниця творчості І. Пінзеля, упродовж довгих років були творчим обличчям Тернополя.

Серце митця зупинилося у Святвечір 2017 року, на 74 році життя, у своєму домі-майстерні, усього через кілька місяців після смерті дружини Віри Стецько.

Митець просто заснув на кріслі біля своєї останньої роботи, де чітко виписаний силует його дружини-красуні Віри і де їхні руки, як і завжди було при житті, тримаються вкупі... Він так і не зміг бути самотнім на перший Святий Вечір. Видно, Господу також захотілося, щоб душі Стецьків — Віри і Дмитра — на Різдво 2017 зустрілися, – розповідає журналіст Михайло Маслій.

Фото Ірини Дворницької

Вибір читачів за тиждень

Відео