Віра Олександрович

У Тернополі відновили розмови про плату для «чужих» дітей у садочках (відео)

1

До розмови про введення оплати для «чужих» дітей у садочках повернулися у Тернополі. Причому тепер така ініціатива на сесії міської ради 20 квітня прозвучала уже не як версія і причина для початку перемовин, а реальність, причому – уже починаючи із травня.

Нагадаємо, про «революцію мамусь», спричинену рішенням міської ради у 2017 році, «Терен» писав неодноразово (читайте ТУТ і ТУТприм.). Врешті люди добилися відтермінування нововведення до 1 квітня. Йшлося про те, щоб дати достатньо часу органам місцевого самоврядування сусідніх сіл і районів укласти угоди про трансферти із Тернопільською міською радою. Втім, у Тернопільських районних раді і держадміністрації жодного кроку до вирішення цієї проблеми досі не зробили. Цей факт підтвердив особисто міський голова Сергій Надал.

- Вони не зробили нічого, незважаючи на те, що це буде створювати проблеми для їхніх дітей, - каже він, - Наскільки знаю, у Тернопільській райраді заклали 4 млн грн у бюджет на ці потреби, але до нинішнього дня угоди нема. Тому вступає в дію попереднє рішення нашої сесії. Якщо керівники РДА і райради відмовляються платити за своїх дітей, то плату будуть вносити батьки.

[embed]https://youtu.be/lsveuGQt_VA[/embed]

Прозвучало це під час розгляду двох ідентичних питань: «Про затвердження договору про міжбюджетний трансферт на 2018 рік» між Тернопільською міською радою із Залозецькою селищною радою, а також Байковецькою сільською радою. Інші сусідні ОТГ, навіть Великогаївська, яка вже погодилася на оплату за надання медичних послуг своїм громадянам (читайте ТУТ прим.), цього ще не зробили. Що також обурило міського голову.

Дехто із міських депутатів просив на вводити оплату для батьків уже із 1 травня. Мовляв, на 4 травня призначили сесію Тернопільської районної ради і там питання про трансферт є у порядку денному. Втім, це прозвучало непереконливо. Тож незабаром батьки дітей, які не мають тернопільської реєстрації, а також не подали довідку про те, що працюють і сплачують податки у місті, можуть отримати до оплати квитанції із набагато вищими сумами, ніж у решти. Варто додати, що пільги в оплаті за садочок отримають і батьки, які працюють у міських комунальних підприємствах. Те саме, нагадуємо, мало б зачепити і оплату за навчання «чужих» дітей у закладах позашкільної освіти.

Сум
Сум

До речі, доповідала із цього питання Ірина Сум - заступник начальника управління - начальник відділу дошкільної, середньої і позашкільної освіти міського управління освіти і науки. Врешті питання про трансферти із Залізцями і Байківцями депутати радо підтримали своїми «за».

[embed]https://youtu.be/fosEvbowUHE[/embed]

Представляла Ірина Сум того дня ще два гострих питання: «Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад керівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що фінансуються із міського бюджету» і «Про затвердження Порядку проведення конкурсного відбору на заміщення вакантних посад керівників та працівників інклюзивно-ресурсних центрів».

[embed]https://youtu.be/NKibL48S2gc[/embed]

Після досить «лінивої» дискусії і кількох уточнень до тексту рішення обидва питання депутати підтримали, давши по 37 «за».

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео