У Тернополі відзначили річницю Хрещення Київської Русі (фото)

055

Сьогодні на набережній Тернопільського ставу відбулось урочисте святкування 1033-ї річниці Хрещення Київської Русі Володимиром Великим.

Молебень відбувся біля пам’ятного Хреста на набережній ставу, де всечесні отці у спільній молитві привітали жителів міста та громади з цим світлим святом. З вітальним словом виступили і представники влади.

Перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук підкреслив, що саме День Хрещення Київської Русі став історичним днем для українського державотворення.

- 28 липня - це день, який визначив шлях у майбутнє. Дякуючи славетному українському сину Володимиру Великому, на нашій землі запроваджено християнство. Саме цей крок став потужним поштовхом до розвитку потужної Київської держави. Я вітаю кожного українця із цим святом! Бажаю нам глибокої віри, працелюбності та єдності. Адже саме віра та щоденна праця зміцнює український народ. Адже саме у єдності ми побудуємо сучасну державу, у якої буде майбутнє! Державу, якою будуть пишатись наші діти!, - зазначив Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської обласної ради.

- В цей день понад тисячу років тому рівноапостольний князь Володимир охрестився сам, охрестив Київську громаду, яка на той час теж була етнічно різною, строкатою, але всі об’єдналися в єдиному пориві і обрали для себе вічні цінності добра, справедливості, любові до ближнього, честі, гідності і поваги, - виступив із привітальним словом Віктор Устенко, заступник голови Тернопільської облдержадміністрації.

 

У 988 році великий князь Київський Володимир Святославович прийняв християнство за візантійським обрядом та охрестив Київську Русь.  Таким чином вдалося покласти початок новому етапу розвитку Київської держави, вивести Русь на міжнародний рівень, одружитись на царівній та покращити стосунки з наймогутнішою на той час державою - Візантією.

- З прийняттям християнства князь Володимир приніс нову систему християнських цінностей миру, добра і справедливості. Саме ці цінності допомагали українцям впродовж всієї історії боротися за свою незалежність. Так само сьогодні ці цінності допомагають нам боротись за територіальну цілісність і суверенітет України, - наголосив Ігор Гірчак, секретар Тернопільської міської ради.

На завершення урочин священники освятили воду та благословили усіх присутніх.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео