Олена Чепіль

У Тернополі встановлять інсталяцію з гільз до Дня пам'яті жертв Голодомору (фото)

Гільзи, які передали військові, напередодні оздобили колосками, калиною, чорними і синьо-жовтими стрічками 

Інсталяцію з гільз встановлять на Театральному майдані у Тернополі до Дня пам'яті жертв Голодомору у суботу, 25 листопада. Цього року минає 90 років цим трагічним подіям в житті українського народу. Гільзи напередодні оздобили колосками, калиною, чорними і синьо-жовтими стрічками. Участь у заході, який організували працівники обласного управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю,  взяли працівники Нацполіції, Нацгвардії, обласної військової адміністрації,  журналісти. 

Гільзи, які декорували, передали військовослужбовці 45-ої бригади та Правого сектору. 

Частину гільз, які передали нам захисники, ще раніше розмалювали та продавали на різних аукціонах волонтери. Іншу частину гільз ми зберігали, а напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору вирішили зробити з них експозицію. Раніше ворог хотів знищити нашу націю голодом, зараз - зброєю. Саме тому ми вирішили оздобити колосками саме гільзи,  - каже речниця Тернопільської обласної адміністрації Ганна Василенко.

Допомагала оздоблювати гільзи мисткиня Лілія Пацалюк. Вона створила два зразки та стежила за усім процесом. 

Ми хотіли зробити це все так, аби це оздоблення стосувалося теми Голодомору. Кожна людина бачить декорацію по-своєму й відповідно створювала її так, як хотіла, - каже Лілія Пацалюк. 

За процесом слідкувала мисткиня Лілія Пацалюк

Взяли участь у заході й журналістки Терену Тетяна Бакай та Олена Чепіль. Гільзи вирішили оздобити колосками, чорними стрічками та гронами калини.

Сьогодні я декорувала гільзу з-під використаних снарядів і від усвідомлення того виступили сироти на шкірі. Обрала зимову тематику: гілочки ялини, калини, колоски та штучний сніг, який має своє відлуння в контексті Голодомору. Я вважаю, що кожен зобов’язаний не забувати про геноцид українського народу, - розповідає Тетяна Бакай.

Журналістки Терену також власноруч оздобили гільзи 

Серед присутніх також була офіцерка з інформації та комунікації підрозділу Нацгвардії України Надія Німець. Цей процес для тернополянки несе в собі багато сенсу. 

Нас, військовослужбовців, сьогодні запросили доєднатися акції, присвяченій Дню пам’яті жертв Голодомору. Для декорування гільз використали мішковину, колосся пшениці, калину, а також маленькі гільзочки. Безпосередньо в ці крихітні гільзи помістила колоски. Трішки складно було приклеїти метал до металу, але все вийшло. Цей захід став символом боротьби моїх побратимів проти російського загарбника, - каже Надія.

Фото: Військовослужбовиці показують оздоблену ними гільзу

Інсталяцію з оздоблених гільз можна буде побачити на Театральному майдані у Тернополі 25 листопада. Цього дня о 16.00 відбудеться поминальний захід до Дня пам’яті жертв Голодомору. Тернополян закликають прийти, помолитися та запалити свічки. 

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео