Дарія Шевченко

У Тернополі зафіксували антирекорд з укусів кліщів

852c1a9fc9e3e564

Днями у Тернопільському обласному лабораторному центрі зафіксували антирекорд з укусів кліщів. 9 червня більш, ніж 120 людей принесли на дослідження видалених тварин.

- До нашої лабораторії звернулося понад 700 людей, яких цього року покусали кліщі. Звернення були вже в лютому. Звісно, поодинокі. Адже перший пік активності кліщів припадає на травень-червень. І в червні ми вже зафіксували антирекорд укусів кліщів. За один день - 122 звернення, — розповіла лікарка-паразитолог Тернопільського ОЛЦ Олена Авсюкевич.

У середньому, кожного дня до медиків звертаються 40-50 осіб, які стали жертвами кліщів. Лікарка Олена Авсюкевич каже, що тварин перевіряють, чи є вони переносниками хвороби Лайма, рівень їх інфікованості становить 11-12 відсотків.

- Саме хвороба Лайма на Тернопільщині — найпоширеніший наслідок зустрічі з кліщами. З початку 2020 року в області виявили 21 людину, інфіковану хворобою Лайма. Проте, ймовірно, зростання захворюваності попереду, - розповіла жінка.

Хворобу Лайма ідентифікують за низкою симптомів: підвищення температури, почервоніння на місці укусу, неврологічні симптоми, ураження опорно-рухового апарату, серцево-судинної системи, висипка. Якщо людину вкусив інфікований кліщ, лікар одразу ж призначає медикаментозне лікування.

Щоб вберегтися від нападу кліща, пані Олена радить надягати світлий одяг, що прилягає до тіла. Також при прогулянці до лісу чи парку краще обирати довгий одяг. Якщо ж ви все-таки виявили тварину, потрібно не панікувати та звернутись до лікаря.

- Якщо ви помітили на собі кліща, не варто панікувати. За можливості треба звернутися в травмпункт. Видаленого кліща не можна викидати. Найкраще здати в лабораторію. Зарадити собі можна, використовуючи пінцет або нитку. Слід захопити кліща ближче до шкіри. Тягнути, розхитуючи обертальними рухами. Робити це треба обережно, щоб не лишити голівку. Бо небезпека інфікуванням хворобою Лайма залишається, — радить лікарка.

Медик нагадала, другий пік активності кліщів варто очікувати на кінець серпня – початок вересня.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео