Оксана Бучко

У Тернополі згадали день, який освітив вулиці міста 130 років тому (фото)

unnamed (2)

Приїзд в Тернопіль кронпринца Рудольфа Габсбурга у липні 130 років тому подарував місту першу в Україні етнографічну виставку. Також у цей день Тернопіль вперше засяяв світлом електричних ліхтарів. Згадували ці події в Італійському дворику, де знаходиться галерея «Бункермуз», разом з істориком Сергієм Ткачовим.

- Рудольф Габсбург свого часу ініціював проведення електрики в австро-угорські міста – Відень, Прагу, Краків, Львів, а потім у Тернопіль, -розповів Сергій Ткачов. – Він буквально насідав на органи влади щодо цього питання. До зустрічі Рудольфа у Тернополі готувались заздалегідь. Вийшло так, що русини запропонували багато ідей для святкування – виставку килимів, виконання кантати. Тому поляки не мали з чим долучитись до оргкомітету, тож склад його залишили виключно русинським. Кантатою вітали Рудольфа біля готелю Пунчерта – тепер це магазин "EVA" на вул. Сагайдачного. А в Старому парку тоді провели етнографічну виставку. Кориспондентом на виставці працював Іван Франко. Тоді він зацікавився килимами, що привезли з села Вікно. Згодом ці килими продавали у Відні, Кракові, Празі та навіть у містах Швейцарії.

unnamed (3)
unnamed (3)

Сергій Ткачов представив під час святкування декілька старовинних подільських килимів зі своєї колекції.  Він хоче у майбутньому організувати в Тернополі музей килимарства.

- У Познані є музей, в якому зберігають книгу із фотографіями килимів, які називають польськими, - продовжив Сергій Ткачов. - Насправді вони з с. Глиняни (Львівська область) та с. Вікно (Тернопільська область). Музей килимарства планують відкрити у Глинянах Львівської області. На це Євросоюз виділив півмільйона євро. На Тернопільщині подібних ініціатив поки немає.

unnamed (1)
unnamed (1)

unnamed (4)
unnamed (4)

Атмосферу тернопільського дня «130 років тому» доповнили виступом відділення хорового диригування Тернопільського державного музичного училища ім. С. Крушельницької, які також виконали привітальну кантату. Найновіші скульптури представив з нагоди дійства американський митець Ліланд Беті. Також оглянули єдину збережену електричну опору тодішнього освітлення на вул. Франка, 16, яку планують реставрувати як історичну пам’ятку міста.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео