Оксана Бучко

У центрі безоплатної правової допомоги на Тернопільщині допомогли учаснику бойових дій

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Отримати компенсацію за невикористану додаткову соціальну відпустку зумів учасник бойових дій з Тернопільщини. Допомогли йому у цьому в Кременецькому МЦ. Справу розглядали у суді.

Громадянин К. звернувся до Кременецького  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, оскільки  проходив військову службу у військовій частині А4150,  був звільнений з військової служби з 29.12.2018  та   отримав посвідчення учасника бойових дій. Однак, вважає, що при звільненні йому неправомірно не проведено розрахунок та виплату компенсації за невикористані календарні дні додаткової відпустки, передбаченої чиним законодавством. В зв`язку із цим, він звернувся із заявою до військової частини для здійснення нарахування та виплати грошової компенсації за невикористані календарні дні додаткової відпустки як учаснику бойових дій за 2016-2018 роки, виходячи з грошового забезпечення станом на день звільнення з військової служби. Проте, військова частина  відмовила  в такій виплаті.

Фахівчиня місцевго центру Іриною Бурченюк, яку було уповноважено на надання БВПД (наказ  від  12.12.2019 року  № 185), підготувала  та подала до суду  позовну заяву про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити дії військовою частиною щодо нарахування та виплати  компенсації за невикористану додаткову відпустку.

Оскільки,  згідно зі ст. 16-2 Закону України «Про відпустки», учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» особам, реабілітованим відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», із числа тих, яких було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) або обмеження волі чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу, надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Відповідно до п. 19 ст. 10-1 Закону України  «Про соціальний  і правовий захист  військовослужбовців  та членів  їх сімей», надання військовослужбовцям у особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу  введення  воєнного стану  або до  моменту  прийняття рішення про демобілізацію  або в особливий період під час дії воєнного стану, інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

Абзацом третім п. 14 ст. 10-1 Закону України  «Про соціальний  і правовий захист  військовослужбовців  та членів  їх сімей» передбачено, що у рік звільнення  військовослужбовців зі служби у разі невикористання ними щорічної основної або додаткової відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки, а також дні додаткової відпустки, у тому числі військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей.

Таким чином, в особливий період з моменту оголошення мобілізації припиняється надання військовослужбовцям інших видів відпусток, в тому числі додаткової соціальної відпуски. Однак, Законом України  «Про соціальний  і правовий захист  військовослужбовців  та членів  їх сімей» не встановлено припинення виплати компенсації за невикористані частини додаткової соціальної відпустки, право на яку позивач набув за період проходження ним військової служби.

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного   суду від  07.02.2020 року позовні вимоги задоволено в повному обсязі.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео