Тамара Коблик

У замку на Тернопільщині діє виставка корон (фото)

В експозиції представлені вінці та корони лідерів різних країн і континентів різних епох. Серед них є копії та оригінали

Унікальну експозицію корон відкрили в Збаразькому замку. Захід відвідали батьки та діти, які залишили свої домівки на сході нашої країни через війну і проживають у Збаразькій громаді.

Про це розповіли на сторінці Збаразької районної організації Товариства Червоного Хреста України у фейсбуці.

Унікальна експозиція корон, де вперше представлені вінці та корони не тільки різних країн, але й різних континентів, різних епох. У виставці-ретроспективі головних символів влади минулих епох зібрані вінці, корони, головні убори духовних та світських лідерів різних країн світу, зниклих цивілізацій. В експозиції представлено більше 70-ти шедеврів, частина з яких є оригіналами, а частина є копіями, репліками та реконструкціями експонатів, що знаходяться у музеях Австрії, Італії, Великобританії, Румунії, Єгипту та інших країн світу.

Серед презентованих вінців особливо слід відзначити корони Святого Володимира і Анни Візантійської, які на віки вперед вирішили духовну долю нашого народу. Реконструкція корон X-XI ст. Святого Володимира і Анни Візантійської до цього часу у нашій державі не проводилась і не має аналогів.

В колекції корон можна побачити вперше реконструйований шолом-корону падишаха Найвищої Османської держави, халіфа Сулеймана I Законодавця, відомого в Україні, як Сулейман I Пишний, та головний убір Гюррем Султан, відомою в Україні, як Роксолана. Також вперше реконструйовані корони короля Речі Посполитої Яна III Собеського та його дружини Марії Казиміри. В експозиції представлені корона короля Данила Галицького, а також імператорські головні убори, зокрема, Наполеона, Російської та Римської імперій. Окремою складовою виставки виступають іменні головні убори  церковних владик, вінчальні вінці. Серед корон стародавнього світу є реконструкції корон Нефертіті, Тутанхамона, царів Шумеру та Ассирії. Також вражаючими уяву є головні убори володарів величних цивілізацій Америки – ацтеків, майя, інків та інші експонати. Кожен з цих шедеврів може бути окрасою та провідним експонатом будь-якого музею або колекції.

Присутні мали можливість приміряти корони та сфотографуватися з ними.

Читайте також: У замку на Тернопільщині проводять романтичні вечері для закоханих

Фото зі сторінки Збаразької районної організації Товариства Червоного Хреста України у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео