Ростислав Фук

У заповіднику на Тернопільщині фотопасткою зафіксували червонокнижного лісового кота (відео)

В Україні цей вид вважається практично зниклим

Кота лісового (Felis sylvestris) зафіксували фотопасткою у природному заповіднику «Медобори».

Felis sylvestris є єдиним видом роду в фауні України. Вид рідкісний, занесений до Червоної книги України, Червоного списку МСОП, CITES, і як вид, що підлягає особливій охороні, до Бернської конвенції. В Україні цей вид вважається практично зниклим.

Довідково

Кіт лісовий – хижий ссавець, який є пращуром сучасної домашньої кішки. Він з’явився ще 650 тисяч років тому. Лісові коти дуже обережні та лякливі: за найменшої небезпеки вони змінюють місце проживання, зазвичай ведуть усамітнений спосіб життя. Для «спілкування» з представниками свого роду використовують запахи. Кожен лісовий кіт має у своєму володінні приблизно десять квадратних кілометрів. За способом життя лісові коти переважно нічні наземні тварини, хоча у пошуках здобичі можуть спритно лазити по деревах. Удень вони відпочивають у затишному місці. На полювання виходять за дві години до заходу сонця й за дві години перед світанком.

В основу раціону входять дрібні гризуни, птахи, комахи, змії, а в прибережних мешканців ще й риба. Більш досвідчені представники свого виду можуть поласувати м’ясом дрібних куниць. Винищуючи велику кількість мишовидних гризунів — шкідників лісового і сільського господарств, лісові коти приносять значну користь.

Фото, відео з фотопастки заповідника «Медобори»

Вибір читачів за тиждень

Відео