Ростислав Фук

У заповіднику на Тернопільщині зростає рослина, якій 5 мільйонів років

Рослина дуже чутлива до змін у середовищі зростання

Лише в одному місці в природному заповіднику «Медобори» на Чортківщині зростає листовик сколопендровий – рідкісний вид багаторічної папороті, повідомляють на сторінці заповідника в фейсбуці.

Рослина належить до реліктів третинного періоду, тобто зберігається без видимих змін щонайменше від двох до п’яти мільйонів років.

Ця папороть дуже чутлива до змін у середовищі зростання. Наприклад, коли вирубують ліси і збільшується рівень освітленості. Тому всюди листовик сколопендровий є дуже рідкісним видом.

Ця папороть дуже чутлива до змін у середовищі зростання

В Україні цей вид зафіксований у Передкарпатті та в Карпатах, зокрема, на Чорногорі, Бескидах, Красні, Свидовці, Вулканічних Карпатах. Також у Криму, на Подільській височині і зрідка на східних відрогах Придніпровської височини (околиці міста Біла Церква Київської області).

У природному заповіднику «Медобори» ця реліктова рослина уподобала собі кам'яні розсипи та відслонення вапняків, – йдеться в повідомленні.

На нижній поверхні листків вздовж бічних жилок розташовуються паралельно один до одного соруси. Їхнє розміщення нагадує ноги багатоніжки, звідки походить видова назва рослини scolopendrium, що з латини означає «сороконіжка».

Читайте також: У дендропарку на Тернопільщині вперше за 15 років зацвіло тюльпанове дерево

Фото Галини Баранчук

Вибір читачів за тиждень

Відео