Дарія Шевченко

У жителя Тернопільщини коронавірусна інфекція не підтвердилась

88194303_1045467659149834_1770271110072369152_n

6 березня надійшло повідомлення про те, що у жителя Тернопільщини підозрюють захворювання на коронавірус. Хлопець перебував на відпочинку в одній з країн, де є хворі на цю інфекцію. Про це повідомив епідеміолог обласного лабораторного центру Володимир Паничев.

Фахівці взяли на дослідження його кров. Аналізи показали, що збудника COVID-2019 у чоловіка немає. Як зазначив Володимир Паничев, в діагностиці коронавірусу важливе значення має саме лабораторне дослідження, яке проводять з допомогою спеціальних тестів. У Тернопільській області на даний час їх немає.

- Для лабораторної діагностики інфекційних захворювань за алгоритмом використовуються спочатку швидкі тести. Для діагностики грипу вони існують. Для швидкої діагностики коронавірусної інфекції є тільки пропозиції комерційні стосовно того, що окремі фірми можуть продати такі тести. Їх поставки можливі аж з 31 березня. Вартість одного тесту більше 300 гривень. Вартість тест-системи на 25 досліджень швидких тестів – 7,5 і вище тисяч гривень. Швидкі тести – це діагностика біля ліжка хворого, а звичайні діагностичні системи, які потребують певного часу, до чотирьох годин, то це діагностика в умовах лабораторії, - сказав епідеміолог.

Відомо, що Тернопільська міська рада виділила 60 тисяч гривень з бюджету на закупівлю такої тест-системи. Але коли вона надійде – залежить від постачальника.

До слова, це вже другий випадок в області, коли підозрюють небезпечну хворобу. 1 березня медики запідозрили її у 2-річної дитини. Діагноз не підтвердився.

Лікарі попереджують, аби вберегтись від коронавірусу потрібно слідувати наступним пунктам:

  • часто і ретельно мити руки та користуватись антисептичними засобами;
  • під час чхання або кашлю закривати ніс і рот серветкою або ліктем;
  • ретельно готувати їжу, зокрема м'ясо та яйця;
  • уникати тісного контакту з тими,хто має симптоми грипу.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео