Євгенія Цебрій

Розслаблятися не варто: медики назвали перші прояви «Омікрону» (відео)

2-1140x641

Наразі триває вивчення та дослідження нового штаму коронавірусу «Омікрон». Як він себе проявить, медикам важко сказати. Однак вони вже констатують, що цей штам має здатність швидко поширюватися, і його симптоматика відрізняється від попереднього штаму «Дельта».

-  Перші прояви «Омікрону» - це поколювання у горлі. Багато пацієнтів скаржаться на постійну втому, закладеність верхніх дихальних шляхів і біль у попереку, - повідомив під час брифінгу 14 січня заступник директора обласного Департаменту охорони здоров'я Вадим Кравчук.

Цей штам практично не вражає легені, і це є однією з причин, чому менша смертність,  зазначає заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар- епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев. Однак є загроза важкого перебігу серед людей з груп ризику.

- Не виключена можливість довготривалого перебігу, і це теж є небезпечним у плані можливих ускладнень, - каже він. - Тому поки що не можна розслаблятися і говорити про те, що проблема ковіду вирішується. Вона залишається доволі складною. Нам би хотілося, щоб подальші мутації йшли саме в цьому напрямку, що вірус зменшує свої хвороботворні властивості. Нам би хотілося, щоб він мутував в напрямку ГРВІ і можливо, так і буде. Але поки що дуже важко ці речі прогнозувати.

Через значно більші властивості заразності «Омікрону», кількість хворих буде більшою. І це призведе до серйозного навантаження  на систему охорони здоров’я, додає медик.

-  І не хотілося б, широке поширення цього штаму призвело до збільшення смертності. Бо тут палиця з двома кінцями - з однієї сторони легший перебіг, але з іншої - більша кількість людей хворіє і можна чекати смертності серед груп ризику найперше, - каже Володимир Паничев.

Нагадаємо, від початку року у 26 людей на Тернопільщині виявили новий штам коронавірусу «Омікрон». Серед хворих є немовлята, вакциновані, а також люди, які повернулися з-за кордону чи контактували з ними. Жителів області просять носити маски, дотримуватися дистанції, не бувати у місцях скупчення людей, регулярно мити руки і вакцинуватися.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео