У краєзнавчому музеї – експозиція пам’яток повстанської звитяги

Тернопільська інспекція охорони пам'яток у виставковій залі Обласного краєзнавчого музею відкрила фотовиставку пам'яток повстанської звитяги "Ми, повстанці, – сини України". Виставка присвячена Акту відновлення Української Державності, проголошеного у Львові 30 червня 1941 року.

На відкритті виставки зібралося чимало відвідувачів різного віку.

«Наша організація невеличка, але ми вирішили зробити добру справу  - популяризувати всі ті пам’ятки повстанської звитяги, які є в кожному селі, а на Тернопільщині їх є близько п’ятиста. Ми вибрали найяскравіші, які влучно характеризують і ілюструють цю епоху. На фото представлені пам’ятки політичним і духовним провідникам - Степану Бандері, Ярославу Стецьку, митрополиту Андрею Шептицькому, митрополиту Йосифу Сліпому, – з очевидною гордістю і радістю розповіла заступник директора обласної інспекції охорони пам’яток Людмила Строцень. – Також експозиція містить фотографії пам’ятників тим діячам, які не є настільки відомими, але їхній вклад в повстанську  боротьбу теж немалий. Це і Василь Мізерний – майор УПА з Підгаєцького району, і священики, які благословляли капеланів, сповідали і благословляли повстанців, не зважаючи на те, що церква була в підпіллі».

Окрім фотознімків пам’ятників та пам’ятних таблиць, експозиція містить світлини, на яких зображено місця найбільших боїв повстанців, місця, де колись були найбільші криївки, друкарні УПА, а також фотознімки колишнього штабу округи УПА «Лисоня» у селі Бишків Козівського району, який славився численними нарадами, з’їздами та конференціями. Також є світлини з штабу УПА «Волинь-Південь», що у селі Антонівці на Шумщині.

На виставці представлено й матеріали про єдиного повстанського поета Мирослава Кушніра, який загинув двадцятирічним, залишивши після себе чотири рукописних зошити з віршами. Їх зберігала його дівчина.

Розповідаючи трагічну історію Мирослава, Людмила Строцень підкреслює, що поет знав про сентиментальність українців і вважав, що саме вона заважає у боротьбі. У більшості його віршів лунає заклик:

«Україна моя – це жагою набрякнуті брови, блискавиці розіскрених вій.

Україна моя – це на кусні порвані окови, революція, бій!»

Родзинкою і гордістю фотовиставки є перша якнайповніша карта Тернопільської області, на якій позначено всі штаби УПА, друкарні, найбільші бої (аж до 1960-х років), а також пам’ятники повстанському руху.

Представлено і фото першого на Тернопільщині постаменту Степану Бандері, який встановили у 1992 році в селі Козівка Тернопільського району.

«Російське радіо розпиналося, захлиналося піною з рота, що тільки-но українці стали незалежними, а вже починають встановлювати націоналістам пам’ятники і розкидатися націоналістичними гаслами», - розповідає пані Людмила.

На відкриття виставки прийшло й чимало молодих людей, студентів. Вдалося також зустріти голову тернопільського обласного осередку Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Молодіжний Націоналістичний Конгрес" Василя Дубового, який поділився враженнями від побаченого.

«Це наша тематика, нам це цікаво, - сказав він. - Ми ті події пам'ятаємо, пишаємось попередниками. Є слова у Декалозі українського націоналіста: «Пам'ятай про великі дні Наших Визвольних Змагань». А виставка і справді є корисною у виховних цілях, оскільки переживаєш якісь неймовірні емоції, особливо коли читаєш рукописні матеріали повстанців, написані у криївці та адресовані рідним. Такі заходи є дуже корисними для сучасної молоді. Добре, що в Ґуґлі зараз можна все знайти, але свою історію потрібно пам'ятати, щоб нам її не розказував Кисельов».

Як зазначають організатори, це найповніша фотовиставка, яку в такому обсязі ще не показували ніде і нікому. Її планують показати і в інших музеях. А до 30 липня всі охочі матимуть змогу відвідати експозицію у краєзнавчому музеї. Можна навіть замовити екскурсію, написавши на електронну пошту tokiopik2@gmail.com, щоб дізнатися ще більше цікавого про повстанську боротьбу на теренах Тернопільщини.

Соломія БОЙКО.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео