Орест Сарматський

Україна домовляється про експорт картоплі до ЄС (Агроновини)

0401 (Copy)

Державна служба з питань безпечності харчових продукті та захисту споживачів звернулася з листом до Генерального директорату з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів Європейської комісії щодо розгляду можливості здійснення експорту української картоплі до країн Європейського Союзу.

Про це йшла мова під час зустрічі голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької з представниками Української асоціації виробників картоплі, говориться у повідомленні відомства.

- Україна виконує взяті на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема, щодо адаптації національного законодавства до загальноєвропейського в частині картоплярства. Ми продовжимо докладати всіх зусиль для відкриття ринку ЄС для українських картоплярів, — зазначила Владислава Магалецька.

Наразі з європейськими колегами обговорюється питання щодо необхідності призначення інспекції європейських експертів в 2022 році для відкриття експорту української картоплі до ЄС.

Думка: Фермери самостійно не зможуть протистояти змінам клімату

Вже три роки поспіль виноградарі та овочівники на півдні України втрачають до 85% урожаю.

Через зміну клімату малий сімейний бізнес під загрозою, оскільки невеликі фермерські господарства не зможуть самостійно, швидко та ефективно адаптуватися до нових погодних реалій.

Про це розповіла директор СК «Ресурс Компані Кубей» (Одеська обл.) Віра Попаз на прес-конференції «Фермер-клімат: як не програти цю битву», організованій Українським проектом бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP).

- Великі зміни та відповідно негативний вплив клімату розпочалися 10 років тому. Зими стали безсніжними, а навесні, коли сади квітнуть, проявляються екстремальні заморозки. Останні 3 роки температура повітря піднімається до 40-45°С і тримається місяць, а потім, коли плоди вже підсушилися, починаються затяжні дощі, які тривають 7-8 днів поспіль, — зазначає Віра Попаз.

0402 (Copy)
0402 (Copy)

За її словами, у виробників Одеської області наразі є гостра необхідність перейти до закритого ґрунту.

- Нам уже зараз треба хоча б 25 соток закритого ґрунту. Але самотужки ми покриваємо 2-3 сотки на рік. І це не сучасні теплиці, а підручні матеріали. Можна тільки уявити, скільки років нам знадобиться на те, щоби покрити наші 25 соток сучасними теплицями, — додає Віра Попаз.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео