Орест Сарматський

Україна почала експортувати цибулю до Туреччини та Молдови (Агроновини) 

14223224.270648.5856 (Copy)

Фермери південного регіону України почали експортувати цибулю до Туреччини і Молдови.

Про це повідомляє latifundist.com з посиланням на eastfruit. 

– З кінця минулого тижня Україна почала відвантажувати цибулю до Туреччини і Молдови. Експортери активно скуповують цибулю у фермерів у Херсонській області за ціною 5,5-6 грн/кг ($0,22-0,24/кг), – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що поточного тижня на ринку цибулі в Україні збереглася активна торгово-закупівельна діяльність. Підвищений інтерес до закупівель протягом тижня проявляли компанії з Туреччини і Молдови, а також місцеві роздрібні мережі, що дозволило продавцям підвищити відпускні ціни.

Наразі цибуля експортної якості пропонується не дешевше 5,5-6 грн/кг ($0,22-0,24/кг), що в середньому на 20% дешевше, ніж середня оптова ціна на цибулю в Молдові. Для порівняння в кінці минулого робочого тижня цибуля в Молдові пропонувалася до продажу за ціною $0,26-0,34/кг.

– Незначне подорожчання в сегменті ріпчастої цибулі було характерним в основному для південних областей України, в той час як торгівля в решті регіонів йшла не так активно, у зв'язку з чим виробники вважали за краще не переглядати діапазон цін, що сформувався раніше, – зазначили аналітики проекту.

Згідно з даними щоденного моніторингу, наразі серед усіх імпортерів найбільший обсяг цибулі в Україні купує саме Молдова.

0601 (Copy)
0601 (Copy)

Вітчизняний ринок олійних продовжує зростати – аналітики

Перший місяць нового року виявився складним для олійних культур і продуктів їх переробки, ряд факторів перервав тренд на зростання, що тривав з липня 2019 р. на ринку нафтопродуктів і рослинних олій, повідомляють аналітики zernotorg.ua. 

У повідомленні зазначається, що основними драйверами, що рухали ринки нафти і с/г продукції в січні були:

* загострення відносин між США та Іраном, що викликало короткочасні розпродажі, які тривали з 6 по 8 січня, але ціни на рослинні олії почали швидко відновлюватись після заспокійливих заяв від сторін конфлікту, а також від ОПЕК, яка запевнила, що перебоїв у поставках нафти не буде;

* розповсюдження інформація про новий коронавірус із Китаю, що викликало панічні настрої на сировинних ринках. Трейдери прогнозують падіння попиту на нафтопродукти, пальмову олію і соєві боби внаслідок обмежувальних заходів з боку влади КНР;

* початок збирання сої в Бразилії, яка є найбільшим виробником цієї культури в світі.

Щодо цін на олійні культури, то в січні ціни на ріпак були стабільними як в портах так і в регіонах внаслідок скорочення пропозиції на внутрішньому ринку, оскільки за липень-листопад нового МР було експортовано 2 893,4 тис. т або 87,6% від валового збору. Відповідно зменшили активність і трейдери, які протягом двох останніх місяців майже повністю припинили публікувати закупівельні ціни на цю культуру.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео