Орест Сарматський

Україна претендує на звання гаранта продовольчої безпеки світу (Агроновини)

1901 (Copy)

Україна як бренд зарекомендувала себе на закордонному ринку у сферах IT-послуг та сільського господарства.

Аграрний експорт в умовах пандемії, коли у світі спостерігається порушення постачання, Україну робить впізнаваною, як світового гаранта продовольчої безпеки.

Про це повідомили міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє Агрополіт.

Заява прозвучала під час зустрічі міністра з представниками українського бізнесу в Туреччині.

На зустрічі підіймалися питання щодо труднощів, з якими стикаються українські підприємці за кордоном. Зокрема йшлося про розвиток взаємовигідної торгівлі та інвестиції з іноземними державами, просування українських виробників на міжнародному ринку, а також захист законних прав та інтересів українського бізнесу за кордоном. Кулеба закликав представників бізнесу в Туреччині об'єднатися між собою для посилення позицій у питаннях, коли спостерігаються порушення прав українських бізнесменів за кордоном.

В ході бесіди з бізнесменами також було зазначено, що оновлені Угоди про уникнення подвійного оподаткування та взаємного сприяння та захисту інвестицій, підписані три роки тому, поліпшили умови діяльності українських підприємств. Кулеба також повідомив, що сприяти вітчизняному бізнесу, що здійснює діяльність в інших країнах, буде оновлена Рада експортерів та інвесторів при МЗС України.

Причина зростання імпорту свинини – високі собівартість й ціна на свиней в Україні, – експерт

Причина збільшення обсягів імпорту свинини – високі собівартість й ціна на свиней в Україні.

Про це повідомляє Агрополіт.

Повідомляється, що до 2014 року Україна входила в ТОП-10 імпортерів свинини в світі: імпорт цього продукту у 2012 році становив 264 тис. т, в 2013 – 196 тис. т, в 2014 – 40 тис. т, далі імпорт був незначним – до 5 тис. т, а відновив своє зростання з 2018 року.

1902 (Copy)
1902 (Copy)

- Причини збільшення обсягів імпорту свинини – високі собівартість і ціна на свиней в Україні. Не зважаючи на подорожчання свинини в ЄС за 2019 рік на 48%, імпорт залишається вигіднішим і дешевшим за українську свинину в напівтушах – 58 грн/кг з ПДВ проти 68 грн/кг з ПДВ. Це при середній за рік ціні на живих свиней в Україні  45 грн/кг. Щоб зрівнятися з європейськими цінами, свині живою вагою в Україні мають коштувати не більше 38 грн/кг, – ідеться у повідомленні .

В асоціації додали, що натомість курятина і яловичина не лише забезпечують внутрішню потребу переробки та споживання, а стали потужними драйверами експорту та валютних надходжень в Україну. В 2019 році експорт птиці був в 10 разів більший за експорт яловичини, а експорт яловичини в 17 разів більший за експорт свинини.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео