Орест Сарматський

Україна збільшила експорт свинини у 2,5 раза (Агроновини)

2101 (Copy)

У січні-березні наша країна скоротила експорт курятини на 7%, яєць – на 35%. Україна за три місяці 2020 року поставила на зовнішні ринки м’ясо птиці на 136,4 млн дол., що на 7% менше, ніж за аналогічний період минулого року (146,8 млн дол).

Про це свідчать дані Державної митної служби, пише agronews.ua з посиланням на УНІАН. 

Основними покупцями української курятини в січні-березні були Нідерланди, Об’єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія – сумарно на ці країни припадало понад 50% експорту.

При цьому імпорт курятини в Україну в січні-березні скоротився на 29% – до 8,7 млн дол., у той час як у січні-березні 2019 року він досяг 12,3 млн дол. Основними постачальниками цієї продукції в Україну були Польща (52%) і Угорщина (27%).

Зовнішні поставки свинини за три місяці 2020 року зросли у 2,5 раза – до 1,8 млн дол. (700 тис. дол. у січні-березні 2019 року). Понад 80% всього українського експорту припало на ринок ОАЕ.

При цьому імпорт свинини за цей період скоротився на 63% – до 5,02 млн дол. з 13,5 млн дол. у січні-березні 2019 року. Основним постачальником свинини в Україну була Канада (52% поставок).

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Експорт українських яблук через коронавірус скоротився на 38%

Світова пандемія коронавірусної інфекції та заходи щодо боротьби з розповсюдженням захворювання призвели до скорочення експорту українського яблука на 38%. Про це повідомив голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крихта, пише agronews.ua з посиланням на УНІАН.

За його словами, пандемія COVID-19 у світі та введення в Україні безпрецедентних карантинних заходів у вигляді закриття кордонів, масштабного обмеження автомобільного, повітряного та залізничного сполучення призвело до скорочення обсягів експорту та імпорту.

Крім того, у зв’язку зі скороченням обсягів поставок, значно зросли ставки на морські перевезення (мінімум на 40%, а іноді й вдвічі). Багато країн, у яких національна валюта девальвувала, зменшили імпортні закупівлі сільгосппродукції. Додатковий негатив несуть панічні настрої щодо вірусу, коли споживачі свідомо не купують певні продукти, тому це теж викликає тимчасове зниження цін і обсягів поставок.

– Найскладніша ситуація склалася під час експорту товарів з коротким терміном зберігання, зокрема фруктів, овочів, яєць тощо. Наприклад, Південно-Східної Азії довелося або обмежити або повністю припинити програми поставок українського яблука. Всі ці фактори призвели до найбільшого скорочення обсягів експорту яблука з України за останні п’ять років, що, за даними Української асоціації аграрного експорту, у першій половині сезону 2019-2020 становило 38%, – сказав він.

За словами Крихти, падіння експорту яблук почалося ще на початку сезону 2019-2020 роки, тобто до пандемії коронавірусу, але вона, безумовно, зіграла найважливішу роль в цій тенденції.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео