Орест Сарматський

Україні прогнозують аномальну весну (Агроновини)

2001 (Copy)

Весна в Україні буде аномальною — у квітні та травні очікується значна кількість опадів у вигляді дощу.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявила завідувачка відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту НАН Вазіра Мартазінова, пише agronews.ua.

- Треба чекати екстремальних» опадів у квітні-травні, — наголосила Вазіра Мартазінова.

За словами кліматолога, наприкінці лютого в Україну прийде перше серйозне потепління, але воно буде недовгим — березень здивує морозами і снігом. Погода у лютому буде різною: перша половина місяця буде дуже холодною і сніжною, а в другій половині з’явиться короткочасна «весна».

 

В Україні імпорт картоплі за останні два роки збільшився на 2500%

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Імпорт картоплі в Україну за останні два роки збільшився на 2500%, тобто у 250 разів. Крохмалю картопляного – на 700%.

Про це розповів AgroPortal директор компанії «Вимал» Сергій Симоненко, пише agronews.ua.

За його словами, переважно це продукція з Білорусі. Наразі 50% українського ринку заповнено білоруським крохмалем.

100% картопляне пюре у вигляді пластівців – теж імпортоване. Сьогодні в Україні залишилася одна потужність виробництва цього товару – у Чернівецькій області, і вона вже два роки не працює. Щодо картоплі фрі, – там не набагато краща ситуація.

- Я чітко простежую економічну війну проти України в напрямку картоплярства. І це не лише імпорт. Навіть російські потужності виробництва розташовані на нашому кордоні, – говорить Симоненко. – Величезний крохмальний завод в Клімово, суперсучасні заводи з виробництва картопляного пюре в Погарі, Воронежі, Тульській області, в Міллєрово – потужний завод з виробництва кукурудзяного крохмалю. Нам треба приймати рішення: чи ми залишаємо українське картоплярство, чи ні. Галузь має піднятися зараз або вже ніколи, – говорить виробник.

Якщо Україна зараз прийме концепцію розвитку галузі, то ще потрібно буде напрацювати ряд механізмів, які дозволять її реалізувати.

Вибір читачів за тиждень

Відео