Українська православна церква Московського патріархату йде на дно, - релігієзнавець

Проросійська діяльність, підтримка сепаратистів представниками УПЦ МП усе більше обурює людей по усій Україні. Так, за останні 9 місяців парафіяни 30 «московських» церков вирішили перейти під протекторат УПЦ КП. Зараз може відбутися ще одна хвиля переходів, - прогнозують експерти.

Про це йдеться у сюжеті Вікторії Долик на телеканалі ZIK.

Останньою краплею для людей став момент, коли глава УПЦ МП митрополит Онуфрій не підвівся разом з усіма у Верховній Раді, коли на урочистому засідання парламенту вітали бійців, удостоєних звання «Герой України». Більшість воїнів нагородили посмертно. За словами релігієзнавця Юрія Чорноморця, такий вчинок священнослужителя – незрозумілий.

«Усі підводяться на ноги, коли поминають померлих. Не встати з місця – це певний виклик», - зазначив експерт.

За словами іншого релігієзнавця Тараса Антошевського, сьогодні чимало парафіян МП обурені поведінкою церковної верхівки.

«Ці десятки переходів з Московського патріархату у Київський пов’язані з тим, що в УПЦ МП  багато прихильників путінського погляду на ситуацію в Україні, - коментує Тарас Антошевський. – І досі можна зайти священнослужителів від МП, які підтримують думку, що на Донбасі немає російської агресії, що у конфлікті винен Київ».

Водночас змінити церковний протекторат не легко. За останні два роки в статути УПЦ МП були внесені зміни, які можуть призвести до судової тяганини через бажання парафіян перейти до іншого патріархату.

«Парафія до кінця не є власником свого храму, не може без благословення єпископа зробити якісь кроки, - пояснює Тарас Антошевський. – Якщо громада робить дії, які суперечать статуту -  а це є базовий документ церкви - то протилежна сторона подає до суду. До того ж із великими шансами на перемогу. І такі випадки були зафіксовані».

Водночас, на думку експертів, головна хвиля протестів проти політики УПЦ МП попереду.

«Українська православна церква Московського патріархату тоне, вона перестала плисти, йде на дно, - констатує Юрій Чорноморець. – Так, вона ще не захлинулась, і коли відбудеться цей момент, невідомо. Але те, що це станеться, сумнівів нема».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео