Орест Сарматський

Українські садівники цьогоріч отримають 165 млн грн держдотацій на саджанці (Агроколонка) 

0201 (Copy)

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарство у 2020 році отримало від українських садівників заявки на відшкодування за придбання саджанців на новостворених садах та ягідниках загальною площею 1 636 га. 

Про це повідомив заступник міністра МЕРТ Тарас Висоцький під час засідання комісії Мінекономіки для надання фінансової підтримки розвитку галузей садівництва, виноградарства та хмелярства, пише agronews.ua.

Загальна сума відшкодувань за придбання саджанців аграріям України склала 165 млн грн.

Заявки на відшкодування на посадку саджанців МЕРТ приймав до 1 жовтня 2020 року.

Зокрема, на новостворені насадження фундука буде направлено 32 млн грн, на суницю садову – 22 млн грн.

Також, у 2020 році вперше подано заявку на відшкодування вартості посадкового матеріалу на насадженнях жимолості.

Найменше цьогоріч було висаджено порічок – усього 1 га площ ягіднику.

0202 (Copy)
0202 (Copy)

В Україні названо вартість заснування ферми з вирощування спаржі

На заснування 1 га насадження спаржі в Україні потрібно близько 8-10 тис. євро.

На поле у 10 га необхідно до 70 тис. євро на посадковий матеріал, зрошення та інші поточні вкладенні, розповів голова компанії «АВ ЛІХТ» Василь Поліщук в етері радіо АгроФМ.

Про це повідомляє agronews.ua.

В Україні вирощування спаржі потребує зрошення, що значно здорожчує агропроцес. У той же час висока ціна на цю культуру забезпечує одну з найвищих рівнів рентабельності в агровиробництві.

– Орієнтуватися потрібно на технології та економічний ефект Канади, а не ЄС, так як умови вирощування спаржі в Україні наближенні до канадських, – вважає експерт.

Вирощувати спаржу можна на всіх типах ґрунтів, що добре забезпечені перегноєм за відсутності бур’янів, по всій території України. Поля з високим рівнем підземних вод та схильні до затоплення є менш придатними для вирощування.

Рекомендована глибина посадки за нормальних умов становить 15-20 см. на всіх типах ґрунтів. У разі більшого заглиблення розсади спаржі, означає, що збір урожаю розпочнеться пізніше.

Рекомендована кількість 3-4 рослин на одному метрі погонному при вирощуванні білої спаржі.

Густота рослин може бути збільшена приблизно на 30%, якщо спаржа збирається зеленим кольором. Вища щільність посадки дає більш високу врожайність, але може призвести до прискореного зменшення товщини пагона. Рекомендована кількість 4-5 рослин на одному метрі погонному при вирощуванні зеленої спаржі. Рослини добре ростуть також під поліетиленовою плівкою.

Врожайність спаржі на 1-3-й рік найменша, згодом кожного року вона зростає. Максимальна з 5-6 року від посадки. У перший рік теж можна отримати, якщо висаджувати великі фракції, але ціна посадкового матеріалу буде вдвічі вищою.

У перші роки середньозважена врожайність буде на рівні 1600-1700 кг/га. Максимальний пік врожайності з 5 року вегетації – 8-12 тонн з гектара.

У перший рік сезон збору триває 2-3 тижні і згодом термін збору зростає та може складати 2 врожаї.

Ціна на спаржу від 180 грн/кг, тобто 200-300 тис. грн вже у перші роки можна отримати.

Надалі, з 5 року вегетації прибуток складає до 5 млн євро з 5 га, розповів Василь Поліщук.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео