Українські ЗМІ зобов’яжуть показати справжніх власників

Верховна рада прийняла закон, за яким кожен ЗМІ розкриє інформацію про кінцевого власника і про походження коштів, витрачених на придбання медіа-ресурсу. Крім цього, власників ЗМІ зобов'яжуть звітувати про сплату податків з прибутку.

"Прозорі правила гри забезпечать інформаційну безпеку країни. Ми знаємо, кому належать Інтер, 1+1 або 5 канал. Проте ми не знаємо і не здогадуємося про власників, скажімо, Телеканалу 112 і ще низки інших", - сказав під час презентації закону міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Протягом місяця депутати мають проголосувати за закон вдруге. За новими правилами, усі суб'єкти інформаційної діяльності мають розкрити реальну структуру власності та надавати відомості про кінцевих одержувачів прибутку. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримає право запитувати та перевіряти цю інформацію.

"Нинішня структура інформаційної сфери України створює систему залежності і політики, і суспільства від позиції кількох людей. Власники медіа дотують засоби масової інформації і диктують правила гри. Це тотальний монопольний контроль олігархічних груп над ключовими засобами масової інформації", - пояснювала необхідність прийняття закону депутатка Вікторія Сюмар.

Законопроектом забороняється реєстрація права власності на українські ЗМІ офшорним компаніям. За порушення цієї вимоги у ЗМІ зможуть забирати ліцензії, інформує znaj.ua.

"Чи не виявиться після відвертого розслідування, що насправді пункт управління телеканалом Інтер знаходиться не у Києві, а в одному з російських банків?", - поставили питання на сесії парламенту депутатка Світлана Заліщук.

Вибір читачів за тиждень

Відео