Тамара Коблик

Українців чекає тотальний дефіцит кавунів та помідорів

Херсонська область втратила 90% високих та стабільних урожаїв, які збирала завдяки зрошувальній системі. Також свій внесок зробила повінь

Підрив росіянами Каховської ГЕС призвів до катастрофічної повені у Херсонській області. Найбільше постраждав лівий берег. Знищено Каховське водосховище, яке було основним як для значного промислового виробництва, так і для сільського господарства цієї області. Про це пише agronews.ua.

Найближчим часом українці вже практично не побачать знаменитих херсонських кавунів, не спробують на смак херсонські помідори. Ми опитали експертів, як ця катастрофа вплине на сільське господарство в регіоні та ціни.

Поля перетворяться на пустелі

Катастрофа на Каховській ГЕС фактично знищила систему зрошення правого та особливо лівого берега Херсонської області. Через терористичний акт росіян 94% зрошуваних земель Херсонщини залишилися без води, а наступного року вони можуть перетворитися на пустелі.

Херсонські степи, які дозволяли вирощувати зернові, олійні культури, знамениті кавуни, помідори, перець, баклажани, інші овочі борщового набору завдяки налагодженій системі зрошувальних каналів, тепер спорожніють.

Херсонські кавуни та помідори зникнуть: що чекає на український ринок після катастрофи на Каховській ГЕС

 

Буде спостерігатися опустелювання території. Це приблизно те, що ми бачимо в районі Олешок – виникнення рукотворних пустель. Вести сільське господарство у тому вигляді, як воно було до підриву ГЕС, стане неможливим. На відновлення зрошувальної системи знадобляться роки та величезні гроші, – вважає голова громадської організації “Зелений лист” Владислав Балінський.

За словами голови Спілки українських селян Івана Томича, Херсонщина була лідером у країні з використання зрошувальних систем. Тут були і канали, і крапельні системи – для цього вода черпалася з водосховища, якого тепер просто немає.

Херсонські кавуни та помідори зникнуть: що чекає на український ринок після катастрофи на Каховській ГЕС

Насолодитися солодкими та дешевими кавунами не вдасться

Одна з фішок області – знамениті херсонські кавуни – можуть практично зникнути з наших магазинів і ринків. Принаймні найближчим часом.

За словами експерта ринку сільськогосподарської продукції, голови БО “Борщ” Віталія Іванкова, нинішній урожай кавунів на затоплених територіях практично змило.

Це переважно стосується окупованої частини лівобережжя. На територіях далі від води врожай буде, але ми його не побачимо, як і минулого року. Оскільки окупанти не випускають товар на мирну територію України. Дещо залишиться на правому березі, але в будь-якому випадку врожай кавунів зменшиться в рази, – каже Іванков.

Херсонські кавуни та помідори зникнуть: що чекає на український ринок після катастрофи на Каховській ГЕС

Щодо цін на кавуни, то й минулого року вони вже коштували в десятки разів дорожче. Наприклад, у Херсоні їх віддавали по 3-4 грн за кіло, а у Києві продавали вже по 30-40 грн. Все через окупацію.

Українці сподівалися, що цього року після звільнення самого міста Херсона хоч би наїдяться солодких та дешевих кавунів, але тепер окупанти влаштували повінь.

На території України вирощують кавуни. Це Кіровоградська, Дніпропетровська, Одеська області. Але смак усе одно не той. Херсонський кавун прожарений сонцем, тут найбільша кількість сонячних днів. До того ж особлива якість ґрунту, тому він такий насичений та солодкий. Звичайно, його не можна порівняти із завезеними до нас кавунами з Туреччини. Херсонський – свіжий, прямо з поля доставлявся баржами до Києва, – каже Іванков.

Херсонські кавуни та помідори зникнуть: що чекає на український ринок після катастрофи на Каховській ГЕС

Проте фермери Миколаївської, Одеської області кажуть, що цього сезону збільшили вирощування кавунів, тому українці без улюбленого продукту не залишаться. Й ціни будуть не такими високими.

Забудемо смак херсонських помідорів

Томич зазначає, що Херсонська область тепер втратила 90% високих та стабільних урожаїв, які збирала завдяки зрошувальній системі. Також свій внесок зробила повінь.

На жаль, повернення вже не буде. На відновлення підуть роки, думаю, не менше ніж 5-10 років. У цій галузі вирощувалась найбільша кількість зернових, тепер цього не буде. Хоча для внутрішнього ринку зернових, пшениці є більш ніж достатньо. А от наш експорт зернових луснув ще торік через війну. Тому всередині України пропозиція на зернові перевищуватиме попит, ми їстимемо дешевий хліб, – каже Томич.

Херсонські кавуни та помідори зникнуть: що чекає на український ринок після катастрофи на Каховській ГЕС

Херсонська область славиться і своїми овочами. Знамениті помідори, огірки, цибуля, баклажани, перець. Недарма одна з великих компаній із переробки овочів “Чумак” розташована саме у цій області.

Тепер ми можемо надовго забути смак херсонських помідорів, а ті, що продаватимуться, подорожчають.

Щоправда, українці вже адаптувалися та звикли до високих цін на овочі ще минулого року, коли Росія окупувала Херсонську, частину Запорізької області. Тому різкого стрибка цін зараз не станеться.

Херсонські кавуни та помідори зникнуть: що чекає на український ринок після катастрофи на Каховській ГЕС

Є багато інших областей, які зможуть наростити виробництво овочів, що вирощувалися в Херсонській області, й замінити її. Якщо з розумом підійти до цього, то ми матимемо достатньо недорогих та якісних овочів. Це Кіровоградська, Полтавська, Одеська області. Запоріжжя теж, але поки там значну частину окуповано, – каже Томич.

Фермери переїжджають до інших регіонів

Аналітик агроринків УКБ Максим Гопка каже, що цього року великих пропозицій щодо овочів, плодів та ягід із Херсонської області чекати не варто.

А після деокупації проблемою номер один стануть розмінування полів та аналіз ґрунтів. Має бути взято багато проб ґрунтів, щоб зрозуміти, що залишилося там після повені, як вона вплинула на родючий ґрунт, – каже Гопка.

Херсонські кавуни та помідори зникнуть: що чекає на український ринок після катастрофи на Каховській ГЕС

Тому цього року через окупацію та повінь обсяги українських овочів знову скоротяться. Але на заміну їм прийдуть імпортні, звісно, ціни трохи зростуть.

Водночас українські фермери вже перебудовуються. На мирних, більш віддалених від фронту територіях уже вирощують більше не тільки кавунів, а й овочів борщового набору. Деякі аграрії переїжджають до Черкаської, Полтавської, Одеської областей, західних регіонів, де знову розкручують свої господарства.

За словами заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Євгена Марчука, частина фермерів на Херсонщині після деокупації може перейти на вирощування овочів у теплицях. Або використовуватимуть свердловини. Проте особливістю цього є те, що з-під землі йде більш солона вода, вона шкідлива для ґрунту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео