Олена Чепіль

«Уламок від снаряда потрапив у спину»: як тернопільські медики ставлять на ноги пораненого воїна (відео)

Під час бойового завдання дрон-камікадзе влетів у бліндаж, де був 30-річний Вадим Носик. Від травми спини він не міг ходити

Харків’янину Вадиму Носику майже 30 і він заново вчиться ходити. Чоловік підписав контракт зі Збройними Силами України у січні 2022 року. Воював на Запорізькому та Донецькому напрямках. Поранення отримав в Мар’їнці на Донеччині.

Під час бойового завдання дрон влетів у наш бліндаж. Осколки потрапили в спину. Тоді мене відвезли в Дніпро на операцію, а тоді перевели сюди на реабілітацію, — каже військовий Вадим Носик.

Від лютого 2024 року Вадим проходить лікування у нейрореабілітаційному відділенні Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні. Захисник каже, зараз почувається набагато краще. Найбільше любить масажі, а от ходьба вимагає чимало зусиль. Поки ходити важко, користується кріслом колісним, яке надають пацієнтам у відділенні. Часто відвідує зал фізичної терапії з новітнім обладнанням. 

Це пацієнт, який отримав спинномозкову  травму. Він ходить плавати в басейн, але це заняття поза межами нашого відділення. Гантелями користується, щоб бути вправнішим на кріслі колісному, — розповідає фізичний терапевт Максим Петрів.

Як каже Вадим Носик, після вправ та процедур його результати значно покращилися. 

Я ж не міг ходити рухатися, а зараз мене майже повністю поставили на ноги. Тут дуже гарні лікарі, — каже Вадим Носик. 

Захисник мріє якнайшвидше почати ходити, адже планів у нього чимало.

У мене ще контракту півтора року. Я ще не все дослужив, то хочу повернутися назад до хлопців, - ділиться чоловік. 

У відділенні пацієнти щодня по кілька годин проходять процедури. Програму для кожного складають індивідуально. 

Ми працюємо з пацієнтами, як на дворі, так і на сходовій клітці, так і в коридорах. Ми не обмежуємо себе лише залом. Головна наша мета — повернути пацієнтів до соціально активного життя, — розповідає завідувач нейрореабілітаційного відділення Петро Скобляк.

До слова, пройти безкоштовну реабілітацію у цьому відділенні можуть як військові, так і цивільні жителі області. Поранених захисників сюди направляють із евакуаційних поїздів. Також бійці можуть скористатися послугами відділення через направлення від командира. 

Із цим направленням захисник звертається до нас. Ми тоді вже дивимося чим саме можемо допомогти.  Або ще один варіант, це якщо військовий знятий з обліку, то може напряму до нас звернутися, — розповідає Петро Скобляк. 

Щодо цивільних пацієнтів, то їм потрібно мати лише електронне направлення від лікаря.

Читайте також: Боєць, який втратив на війні ногу, здобув для України 5 медалей на змаганнях з плавання у США

Фото, відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео