Віра Олександрович

Унікальні малюнки авторства Ніла Хасевича можна буде оглянути у Тернополі (фото)

Бідони

Понад два десятки малюнків авторства Ніла Хасевича стануть частиною нової виставки у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Ці скарби - складова архіву ОУН, який виявили на Бережанщині у трьох металевих бідонах. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» написав колишній нардеп Юрій Сиротюк.

Допис
Допис

У його дописі, зокрема, йдеться (цитуємо): «Друзі, в Тернопільській області у трьох бідонах знайшли найбільший архів ОУН. Унікальні документи датовані 1948-1951 роками, особисті речі повстанців. Але найцікавіша знахідка - понад 20 малюнків авторства Ніла Хасевича…».

Відповідно, Юрій Сиротюк анонсував презентацію виставки у приміщенні Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини (адреса: вул. Медова, 5), що відбудеться 14 грудня. Гостей туди запросили у вівторок, об 11.00. Там можна буде оглянути матеріали, ймовірно, організаційної референтури ОУН Подільського краю, знайдені 13-14 жовтня 2021 р. на Бережанщині. Участь у заході візьмуть відомі дослідники національно-визвольної боротьби.

Виявляється, у 3-х бідонах, знайдених пошуківцями Андрієм Хруником і Андрієм Остапом, знайшли речі повстанців: вишиванку, фотоапарат, булавки, нитки, центральні й пропагандистські видання підпілля ОУН і УПА, листівки, звернення, бофони, брошури тощо, а також бібліотеку, складену з радянських книжок. Але «родзинкою» знахідки є альбом з роботами відомого українського графіка і художника, активного учасника збройного підпілля, члена Української Головної Визвольної Ради Ніла Хасевича. В альбомі представлені понад 20 робіт, виконаних ним особисто та у співпраці з учнями-графіками підпілля.

Хасевич
Хасевич

«Важливими матеріалами є звіти теренових осередків ОУН, датовані 1949-1951 рр., з Тернопільщини, а також із Львівського краю ОУН і Волині (Берестейщина, Рівненщина, Житомирщина та ін.), - йдеться далі в повідомленні. - На значній частині пакетів і конвертів був поданий цифронім «579», що належав організаційному референтові ОУН Подільського краю Іванові Прокопишину («Бурлан», «Модест»; уродженець с. Теляче, тепер - Мирне, Підгаєцького р-ну, 1924 р. н.), який загинув 6 листопада 1951 р. на хуторі Підболото біля с. Темногайці, що на Шумщині. У підпіллі «Бурлан» кілька разів був відзначений повстанськими нагородами, а від головного військового штабу УПА отримав звання сотника-політвиховника. Подільський край, як організаційно-територіальна одиниця ОУН, у 1949-1951 рр. складалася з Чортківської, Тернопільської, Кременецької, Кам’янець-Подільської та Вінницької округ. На частині інших пакетів і конвертів були зазначені цифроніми «Д-48», «СК-9» та «КР-3»...».

Що цікаво, «Д-48» – це цифронім Йосипа Демчуча («Луговий», «Стріла»»; уродженець с. Петриків Тернопільського р-ну, 1923 р. н.), який із 1949 р. розбудовував на території Вінниччини округу ОУН, а в лютому 1951 р. був заарештований органами МВД у м. Вінниця. В обласній тюрмі був закатований 22 жовтня 1952 р.

Натомість «СК-9» – цифронім Михайла Качанівського («Качур», «Скоб» ) – Кам’янець-Подільського окружного провідника ОУН, який потрапив у полон у листопаді 1951 р., а «КР-3» – цифронім Ілярія Сказінського («Крига», «Тимчук»), який у 1949-1951 рр. виконував обов’язки Чортківського окружного провідника ОУН і був співробітником крайового осередку пропаганди ОУН Подільського краю. Його заарештували працівники МДБ у травні 1951 р. і прилюдно стратили 28 жовтня 1951 р. у м. Чортків. Ряд цифронімів на цей час ще не розшифровані, однак пошук даних ведеться спільними силами музейних працівників, краєзнавців і науковців із Тернополя, Києва, Львова, Рівного.

Довідка. Архів ОУН, датований 1948-1951 рр., знаходився за м. Бережани, перед с. Малинівка, не доїжджаючи до джерела з правої сторони від дороги у лісовому масиві, на віддалі 1,5 км. Перший бідон знайшли 13 жовтня 2021 р. на глибині до 40 см, а другий і третій - 14 жовтня 2021 р. на віддалі 10 м один від одного (у вигляді трикутника). Уже 17 жовтня 2021 року директор Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь разом із представником геодезичної служби Романом Стецем зробили прив’язку до місцевості та карти, а також відзняли ці місця. У Тернополі працівники музею з 17 жовтня до 15 листопада посортували і переписали наявні архівні матеріали.

Фото зі сторінки Yuriy Syrotyuk

Вибір читачів за тиждень

Відео