Унікальну працю про війну в Україні представили у Тернополі (фоторепортаж)

Сьогодні у Тернополі презентували нову книгу про реалії боротьби, яка вже понад чотири роки тривожить чи не кожного українця, – війну на Донбасі.

«Душу й тіло ми положим за нашу свободу» книга про Україну та її боротьбу проти російської агресії протягом 2014-2018 років, яку написав історик, вчений та громадський діяч Микола Лазарович. Напевне, це одна із перших книг, яка обґрунтовує термін «російсько-українська війна», аналізує її передумови. Окрім того, у книжці подана хронологія усіх подій, що трапилися за цей нелегкий для України час.

2
2

Презентація книги та промова самого автора, пана Миколи, розпочалася із невеличкого, проте дуже важливого для усіх, його прохання – хвилини мовчання у пам'ять про полеглих. Про тих, хто описаний у книзі, хто віддав своє життя під час цієї тривалої та жорстокої боротьби, за усіх постраждалих у скрутні часи.

– Усі свої книжки після війни я присвячую винятково воякам. Інколи це одна людина, часом – усі вояки. Ця книга є особливою, бо ж її я присвятив побратимам-воякам українсько-російської війни та їхнім родинам. Бо, мені здається, що інколи тим, хто воює набагато простіше, ніж тим, хто чекає їх вдома, – розповідає автор.

1
1

Далі розмову із слухачами він продовжив словами чесько-французького письменника Мілана Кундери. Суть яких полягає у тому, що знищити країну та народ можна, відібравши у нього пам'ять: культуру, книги, мову і замінити їх чимось іншим.

– Скільки було заборон української мови, коли все робилося для того, аби наша мова зникла. Як у наших місцевих університетах більша половина лекцій читалася російською мовою, – каже історик. – Так само впродовж багатьох років вороги нищили нашу культуру, а що не могли переробити чи змінити – спалювали, – згадує пан Микола.

3
3

Автор книги переконаний, що теперішня російсько-українська війна – це не перший етап нашої великої визвольної війни, а лише її частина, яка триває понад 360 років.

– Під час цієї боротьби ми багато чого втратили і багато нас загартувало. І нарешті ми робимо спробу остаточно позбутися тієї страшної опіки, – зазначає Микола Лазарович.

6
6

У книзі можна відшукати багато речей, які стали шоком для українців та відслідкувати події, що трапилися протягом цього нелегкого часу. А ще волонтерський рух, відродження українського війська – про це та багато іншого читайте у праці «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» Миколи Лазаровича.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео