Орест Сарматський

Урожай цибулі у ЄС поставив 12-річний антирекорд (Агро-новини)

2401 (Copy)

Виробництво цибулі в Євросоюзі в сезоні-2018/19 впало до найнижчого показника з 2006 року.

Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) з посиланням на інформацію німецького агентства AMI.

При цьому експерти підкреслюють, що в поточному сезоні Нідерланди втратили першість серед європейських країн за обсягами виробництва цибулі. Натомість лідером стала Іспанія, яка є фактично єдиною країною ЄС, якій вдалося зібрати більше цибулі, ніж торік.

Зниження валового збору насамперед спричинила несприятлива погода, адже після рясних дощів у другій половині весни вже влітку плантації потерпали від спеки та засухи. Крім того, площа під цибулею в Євросоюзі в поточному році скоротилася на 3%, що також негативно вплинуло на обсяги виробництва.

В результаті європейські аграрії в сезоні-2018/19 зібрали усього 5,16 млн т цибулі, а це на 15% менше за результати попереднього року. Нагадаємо, що в сезоні-2017/18 валовий збір цибулі в ЄС сягнув 6,108 млн т і став найбільшим за останнє десятиліття.

Зазначається, що найбільш різке зменшення виробництва спостерігається в Нідерландах. Фермери цієї країни зібрали лише 860 тис. т цибулі, що на 35% поступається минулорічним показникам і є найгіршим результатом з 2003 року. Причому, через таке значне падіння валового збору Нідерланди втратили звання лідера за обсягами виробництва цибулі в ЄС.

В той же час пальму першості перехопила Іспанія, адже саме ця країна спромоглася збільшити виробництво цибулі, зібравши 1,431 млн т цієї продукції, або на 10% більше, ніж торік.

«Бронза» залишилась за Польщею, незважаючи на те, що ця країна зібрала на 14% менше цибулі, ніж у сезоні-2017/18, а саме — 575 тис. т.

Експерт: Біопаливо можна виготовляти прямо в полі

В Україні, за неофіційними даними, щорічно збирається приблизно 70 млн тонн біоматеріалу, такого як солома, очерет та інше.

Про це розповіла директорка підприємства «Амелі Арт» Надія Лисецька, пише Аgroportal.ua.

За її словами, частина зібраного біоматеріалу традиційно йде на вкладання підлоги в сараях, покриття стріх та найчастіше просто спалюється на полях.

Хоча з будь-якого виду соломи (кукурудзяної, соняшникової, очерету) за унікальною технологією — переробки вологої біомаси на біопаливо — можна виготовити брикети. Ці брикети можна  використовувати в будь-яких твердопаливних котлах, пічках або коминах.

2202 (Copy)
2202 (Copy)

Основною перевагою цієї технології є те, що не потрібне попереднє сушіння біомаси, тобто можна використовувати солому прямо з поля, зазначають експерти.

За словами Надії Лисецької, таке обладнання буде цікаве не тільки фермерам-аграріям, але й територіальним громадам, які  можуть використовувати обладнання для опалення об»єктів соціального значення: шкіл, дитсадків, лікарень та інше.

Щоб мінімізувати логістичні витрати, за її словами, можна використовувати модульні лінії, які монтуються на причіп до трактора, який збираючи солому, відразу пакує її в брикет.

«Стосовно економічної доцільності використання такого обладнання, то якщо мова йде про малі лінії до 500 кг пакування за годину, то вони окупляться приблизно за 3 роки, якщо йдеться про великі лінії, то  окупність становить 2 роки, тобто придбання великої лінії окупиться швидше», — додає експерт.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео