Урожай-2015: Україна йде на рекорд!

У поточному році, за обґрунтованими, на думку експертів агенції УкрАгроКонсалт, прогнозами, урожай зернових в Україні складе 54,88 млн. т, а олійних культур – 16,83 млн. т, і це буде черговим рекордом в історії незалежної України.

Агенція відзначає, що агрометеорологічні умови росту і розвитку зернових та олійних культур під урожай 2015 в цілому були порівняно сприятливими. Зимівля пройшла успішно, а відсоток загибелі озимих посівів був на мінімальному рівні. Хоча весняне відновлення вегетації відбулося з деяким запізненням, однак затяжна весна з поступовим наростанням тепла дозволила надолужити темпи розвитку посівів. До того ж на відміну від минулорічного посушливого квітня, квітень нинішнього року характеризувався помірними температурами повітря й  хорошим зволоженням ґрунту.

До початку ж нетривалої посухи, що настала в другій декаді травня, озимі культури вже сформували розвинену кореневу систему і могли використовувати вологу з глибших шарів ґрунту, тоді як ранні ярові культури в цей час ще тільки почали утворювати вторинну кореневу систему.

Літо в 2015 році теж обіцяє бути спекотним, про що свідчать, як офіційні, так і «народні» прогнози. І якщо враховувати, що в останні роки спостерігається тенденція до підвищення температури, можна з упевненістю сказати, що й це літо буде досить спекотним, і днів, коли температура переступить межу в + 30° C, буде достатньо.
Враховуючи, що погодна складова є основним фактором впливу на врожай зернових
та олійних культур, аналітики, згідно з аналізом впливу погодних умов на врожай у попередні роки, виділили в цьому сенсі 2011 рік, як показовий. Він теж характеризувався сприятливою перезимівлею і теплим літом. У підсумку 2011 рік був тоді високоврожайним як для зернових, так і для олійних культур. Більше того, у згаданому році було зібрано рекордний на ті часи урожай - понад 50 млн. т зерна і 13 млн. т олійних культур.

Ігор ГАЛУЩАК

Вибір читачів за тиждень

Відео