Віра Олександрович

Усе, що варто знати жителям Тернопільщини про перевірки під час карантину

Притула

Як підготуватися до перевірок в умовах карантину? На що варто звернути увагу у цей період? За якою формою подають заяву про проведення документальної позапланової перевірки?

Ці та інші актуальні запитання хвилюють нині тернопільських бізнесменів. Саме із метою більшої поінформованості платників податків у Головному управлінні ДПС у Тернопільській області провели «гарячу лінію» на тему: «Податкові перевірки в умовах карантинних обмежень». Із підприємцями спілкувався начальник управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Притула. Найцікавіші моменти розмови відібрали для читачів «Терену» у Відділі пресслужби Головного управління Державної податкової служби (ДПС) в області.

- Підприємство отримало лист із податкового органу щодо проведення зустрічної звірки. Чи законно це у період карантину? Якщо так, то який порядок її проведення?

- Так, контролюючі органи мають право здійснювати зустрічні звірки. Однак, слід зауважити, що тимчасово, на період карантину, зупиняється перебіг строків щодо надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів (крім запитів щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ або від'ємного значення ПДВ).

Наголошую, під час проведення зустрічної звірки з’ясовують лише питання, зазначені у письмовому запиті контролюючого органу на проведення зустрічної звірки. За результатами проведеної зустрічної звірки, складають довідку у двох примірниках. Її підписують суб’єкт господарювання або його законний представник і посадові особи контролюючого органу, які її проводили. Документ реєструють у контролюючому органі. Примірник довідки у 10-денний термін вручають особисто суб’єкту господарювання або його представнику під розписку чи надсилають у порядку, визначеному ст. 42 Податкового кодексу України (ПКУ).

- Чи є підставою для проведення документальної позапланової перевірки заява платника податків на її проведення?
- Так, на підставі поданої заяви платника податків (юридичної особи або фізичної особи-підприємця) про проведення перевірки, контролюючим органом проводиться документальна позапланова перевірка.
- За якою формою подають заяву про проведення документальної позапланової перевірки?
- Форму і порядок подання платником податків заяви про проведення документальної позапланової перевірки (крім електронної перевірки) в ПКУ не встановили. Заява про проведення документальної позапланової перевірки може бути подана платником податків у довільній формі до податкового органу за місцем його обліку.
- Чи переносять термін проведення документальних позапланових перевірок у зв’язку із хворобою посадових осіб юридичної особи?  
- Перенесення термінів проведення документальних позапланових перевірок у зв’язку із хворобою, відпусткою або відрядженням посадових осіб юридичної особи у ПКУ не передбачили.
- Цікавить така ситуація: перевірку розпочали, причому - планову, і раптом ввели карантинні заходи про заборону їх проведення. Яка доля таких перевірок?
- Пандемія коронавірусної хвороби змусила уряд запровадити жорсткі карантинні заходи й ухвалити низку законів, спрямованих на протидію коронавірусу. З-поміж іншого – мораторій на перевірки в період карантину. Тому вже розпочаті перевірки завершать після закінчення карантину або до внесення відповідних законодавчих змін.
- Скільки є розпочатих і не завершених документальних планових перевірок в нашій області?
- Наразі таких – шість.
- У який термін податкові органи призначають документальну позапланову перевірку юридичної особи після внесення запису про її припинення до Єдиного державного реєстру?
- Термін прийняття контролюючим органом рішення про призначення документальної позапланової перевірки юридичної особи після внесення запису про її припинення до ЄДР у ПКУ не визначили. Однак при проведенні заходів податкового контролю, пов’язаних із ліквідацією або реорганізацією платника податків, контролюючі органи організовують і планують їх таким чином, щоб вимоги щодо сплати платежів були сформовані й отримані платником податків не пізніше строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог.
- Не запрограмоване УКТ ЗЕД на підакцизні товари в РРО. Яка діє фінансова санкція?
- Із 1 серпня 2020 р. фінансова санкція становить 5100 грн.
- А які законодавчі новації внесли зміни у проведення перевірок?
- Так, варто врахувати, що Законом №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесли ряд змін щодо підстав для проведення позапланових перевірок, а саме: виключили таку підставу, як за отриманим рішенням суду (слідчого судді).

Також визначили нові підстави для проведення позапланових перевірок, зокрема: - подання платником податку заяви про проведення перевірки до поданої заявки на поповнення обсягів залишку пального; - контролюючим органом після проведення документальної перевірки отримано інформацію та/або документи від іноземних державних органів, щодо питань, які були охоплені під час попередніх перевірок платника податків та свідчать про порушення податкового, валютного та іншого законодавства; - отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік.

До того ж, із 1 січня 2021 р. набудуть чинність зміни до процедур здійснення позапланової перевірки у разі подання платником податків до контролюючого органу заперечення до акта перевірки або скарги на прийняте за її результатами податкове повідомлення-рішення.

Фото надане Відділом пресслужби ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео