Віра Олександрович

Усі 55 громад Тернопільщини змусять платити «Укрзалізниці» за перевезення пільговиків (фото)

Нарада1

Гостре питання компенсації за пільгові перевезення сьогодні, 20 квітня, обговорили у Тернопільській обласній державній адміністрації. І це при тому, що наш край – не є антилідером у сплаті вказаних коштів (див. довідку унизу – прим.). 

Зустріч відбулася у діловій обстановці за участі голови Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) Володимира Труша, директора управління взаємовідносинами з органами державної влади АТ «Укрзалізниця» Дмитра Романюка, а також  міського голови Тернополя Сергія Надала.

Нарада2
Нарада2

Як повідомили на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації, йшлося про покращення співпраці «Укрзалізниці» та органів місцевого самоврядування.

Як ви знаєте, «Укрзалізниця», надає послугу з пільгового перевезення для окремих категорій громадян, каже Дмитро Романюк. Органи місцевого самоврядування повинні компенсувати відповідні витрати. Але наразі підприємство недоотримує значну частину коштів за перевезення пільговиків. 

Романюк
Романюк

За його словами, завдяки сприянню обласного керівництва залізничники вже розпочали роботу із органами місцевого самоврядування на Тернопільщині. Це необхідно для посилення взаємодії і виконання ними своїх функцій у частині компенсації за пільгові перевезення. Тим паче, що зберегти пільговий проїзд прагнуть усі.

Зустріч була дійсно конструктивною, додає Володимир Труш. – Прозвучали різні ідеї, у тому числі – про компенсацію пільгового проїзду із державного бюджету. Наша спільна позиція - люди, які користувалися пільговим проїздом, повинні і надалі отримувати цю послугу. При цьому державне підприємство «Укрзалізниця» не має втрачати своїх коштів. 

Труш
Труш

За словами очільника ОДА, напрацьовані різні варіанти вирішення цього питання. Учасники наради намалювали «дорожню карту» і запланували провести розширену зустріч, участь у якій візьмуть представники усіх 55-ти громад Тернопільщини.

Довідка. «Укрзалізниця» у 2020 році надала послуг із перевезення пасажирів пільгових категорій у приміському сполученні на суму 285,3 млн грн. Натомість отримала лише 28% компенсацій від місцевих органів влади, повідомили на сайті акціонерного товариства. Серед найбільших боржників – місцеві органи влади: Харківщини (38,6 млн грн), Київщини (25 млн грн), Львівщини (17,3 млн грн), Одещини (10,8 млн грн), Дніпропетровщини (17,9 млн грн) і Києва (29,5 млн грн). Лідерами за обсягом погашення боргу є місцеві органи влади Херсонської, Луганської, Миколаївської, Житомирської та Волинської областей. Антилідер – Київ, адже рівень сплати боргів за перевезення його пільговиків дорівнював нулю.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео