Утеплитися тернополянам допоможе Євросоюз

Держава доплачуватиме за збереження тепла і відмову від блакитного палива.

Уряд збирається компенсувати українцям частину коштів на утеплення їхніх осель. Відповідну постанову затвердив Кабмін. Так, жителі приватних будинків і квартир можуть розраховувати на 20 % компенсації, затрачених на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива, але не більше 5 тис. грн. Фізичні особи можуть розраховувати на 30 % компенсації (але не більше 10 тис. грн). Для квартир у багатоквартирних будинках відшкодовується 30% вартості вікон із двокамерними пакетами, систем обліку води.

«В області саме на населення припадає понад 65% всього спожитого газу і близько 45% електроенергії. Тому  держава сама зацікавлена в ефективному використанні енергоресурсів і зменшенні їх використання. Отож, частину коштів, витрачених на встановлення обладнання, яке дозволить заощаджувати газ та електроенергію для обігріву житла, відшкодує жителям області ЄС», - зазначає заступник директора департаменту архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства та енергозбереження ОДА Орест Куриляк.

Цього року на відшкодування таких кредитів ЄС надало 343 млн. грн.

«Безпосередньо область цих коштів не отримає, вони надійдуть до держбюджету. Відповідно, в якому регіоні більше обладнання населення встановить, там більше і компенсують», - зазначає пан Куриляк.

Участь у кредитуванні беруть три банки - «Ощадбанк», «Укрексімбанк» і «Укргазбанк». На їхніх сайтах виставлені програми кредитування та умови.

Загалом, щоб отримати кредит, тернополянам необхідно спочатку вибрати котел в магазині або ті матеріали, які він планує використовувати для утеплення житла. Після цього надати в банк стандартний пакет документів на отримання кредиту плюс рахунок від продавця. Коли банк дасть згоду на видачу позики, необхідно сплатити 10% від вартості товару, отримати кредит і чекати компенсації від держави.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео