Тернополянам на замітку: чи можливе грудне вигодовування при появі доброякісних пухлин

4567

Фіброаденома – це новоутворення доброякісного характеру, що локалізуються в молочній залозі і передбачає переважання сполучних компонентів, але при цьому має залозисте походження. Найчастіше така пухлина зустрічається у жінок, до того ж молодих. Пік припадає на дітородний вік – період від 20 до 30-35 років. Жінок хвилює саме природнє вигодовування немовлят і який вплив мають новоутворення на процес лактації та навпаки.

Ми запитали у спеціаліста, лікаря акушера-гінеколога вищої категорії, лікаря ультразвукової діагностики Оксани Попадин про те, чи можливе грудне вигодовування при появі фіброаденом. Відповідь – читайте далі.

- Розвиток фіброаденом тісно пов'язаний з гормональним рівнем жінки. І прямим наслідком цього можуть стати збої в роботі ендокринної системи різного характеру, які можуть спровокувати порушення у стані та функціонуванні молочних залоз.

Якщо говорити про фіброаденоми, то варто зазначити, що такі новоутворення мають поодинокий характер. Вони, як правило, щільні та еластичні за своєю структурою. Жінки відчувають та виявляють їх самостійно, при проведенні самостійного огляду. Фіброаденома не спаяна із сусідніми тканинами - вона є рухомою. Вкрай рідко у молочних залозах виявляється декілька фіброаденом.

- Ви сказали «рухома». То така пухлинка може переміщатися?

- Не зовсім так, але пересуватися при пальпації може. Розміри фіброаденоми можуть становити від кількох міліметрів і до 5-7 сантиметрів. Бувають й більші.

- Якщо можна відчути, то таке новоутворення болюче чи не завжди?

- Захворювання може протікати майже безсимптомно і не доставляти жінці ніякого дискомфорту, як от фолекулярна кіста яєчника. Але якщо фіброаденома почала швидко зростати, то вона може змінювати форму і розмір грудей і навіть завдавати больові відчуття.

- Якими є причини появи фіброаденом?

- Точні причини появи невідомі, але, як я уже зазначила вище, певну роль в їх розвитку відіграють гормональні зміни.

Спровокувати появу утворень можуть такі фактори, як:

- часті і сильні стреси;

- гінекологічні хвороби або порушення;

- ендокринні хвороби чи порушення;

- підвищені фізичні навантаження;

- травми м’яких тканин грудей

- сонячні ванни і термічний вплив на організм.

- Вагітність це певною мірою стрес для орагнізму, як емоційний, так і гормональний сплеск відбувається в цей період. Чи може паралельно з вагітністю розвинуть і фіброаденома?

-  Спровокувати розвиток фіброаденоми може гормональна перебудова, адже часто вона несе вплив на структуру молочних залоз. Але сам по собі період вагітності не можна вважати причиною виникнення новоутворення. У більшості випадків доброякісні пухлини виявляються ще до її настання.

Прийнято вважати, що якщо новоутворення діагностовано після зачаття, то це зовсім не означає, що сам факт запліднення став пусковим механізмом. Скоріш за все, новоутворення було у молочній залозі і раніше, але із впливом гормонів на організм зазнало певних змін і почало спричиняти дискомфорт.

- З 1 по 7 тижня триває Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Розкажіть, як фіброаденома впливає на лактацію і навпаки.

- Лактація в більшості випадків сприятливо діє на фіброаденоми. Трапляються випадки, що ГВ сповільнює або зупиняє ріст або навіть викликає дегенерацію, тобто руйнування утворення. Пов’язано це з тим, що під час грудного вигодовування в підвищених кількостях виділяється пролактин, а він уповільнює вироблення інших гормонів, що провокують зростання фіброаденоми. Саме тому жінкам рекомендовано плавно завершувати цей процес.

Але слід пам’ятати, якщо фіброаденома забиває, перекриває молочні протоки, то це може стати причиною лактостазу або маститу. А це проблема, бо дитину потрібно продовжувати годувати молоком. Тут стає неможливим навіть зціджування, не лише годування.

І під час вагітності, і до, коли прогресує вагітність, фіброаденома має тенденцію до збільшення в розмірах. Тому краще обстежитися заздалегідь, дізнатися всі нюанси свого здоров'я. Щоб під час вагітності, коли фіброаденома збільшується в розмірах, не довелося вдаватися до хірургічного втручання.

Фіброаденома, діагностована під час вагітності або до неї – не привід вдаватись до паніки. Але таке новоутворення вимагає постійного спостереження.

Залишайтеся здоровими і прислухайтеся до власного організму!

Фото авторки та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео