Орест Сарматський

В «Аграрному фонді» виявили протерміновані кредити та неякісне зерно на складах (Агроновини)

аграрний фонд

«Аграрний фонд» зобов'язаний виплатити 88 млн грн штрафних санкцій за простроченими кредитами в розмірі понад 1 млрд грн.

Про це заявив в.о. голови правління ПАТ «Аграрний фонд» Іван Баришев, йдеться у повідомленні компанії.

- Крім того, станом на початок грудня поточного року «Аграрним фондом» укладено форвардних контрактів лише на 10 тис. т зерна, що може становити загрозу продовольчій безпеці держави (для порівняння, в період з січня по листопад 2015 року було законтрактовано понад 400 тис. т. зерна), — додав він.

На балансі самого підприємства, за даними новог керівництва, залишилося всього 200 тис. т зернових, значна частина яких є заставою за отриманими кредитами, а частина знаходиться в незадовільному стані. При цьому, ціна на більшу частину продукції на складах перевищує ринкову на 10-30%.

- Вказані обставини відбулися внаслідок діяльності попереднього керівника «Аграрного фонду» Андрія Радченко, тому, з метою встановлення законності вказаних дій, визначення кількісного та якісного стану зернових, спеціалістами проводиться відповідна перевірка, — додав Баришев.

Для довідки: в листопаді 2019 р. Андрія Радченка звільнено з посади голови правління ПАТ «Аграрний Фонд». В.о. глави компанії призначено Івана Баришева.

ПАТ «Аграрний фонд» — один з провідних операторів агропромислової галузі України.

Тренд на замінник кави може стати наступним після м'яса

Наступним продуктом після м'яса, якому шукатимуть природнй або штучний замінник, може стати кава.

Таку думку висловила в.о. міністра аграрної політики та продовольства України в 2019 році Ольга Трофімцева в рамках ХІ Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні».

- Заміна натуральної кави на альтернативу може стати наступним мегатрендом. Споживання цього продукту в світі зростає, і щоб забезпечити потреби споживання, слід збільшувати площі під кавою. Тому цілком зрозуміло, що буде пошук замінників цього продукту, і, очевидно, ним може стати цикорій. До речі, в Україні є село Залізняк у Сумській області, де розвивається проєкт з виробництва цикорію, і воно може скористатися такою можливістю, — зазначила Ольга Трофімцева.

1502 (Copy)
1502 (Copy)

Також, за її словами, незважаючи на те, що в Україні вже з'явилося штучне м'ясо Beyond Meat, потрібно найближчі 5-10 років розвивати виробництво червоного м'яса, оскільки не всі мегатренди будуть довгостроковими.

- Здорове харчування, веганство, рослинні альтернативи тваринного білка — тренди, які диктуватимуть уже в 2020 році агропродовольчому сектору, які підгалузі варто розвивати, щоб бізнес залишався прибутковим. Але при цьому українським виробникам потрібно зважати, що країни Африки та Китай нарощуватимуть споживання білка тваринного походження, — підкреслила Ольга Трофімцева.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео