Тамара Коблик

29 травня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

засновник компанії ПАП «Агропродсервіс», меценат, громадсько-політичний діяч, депутат Верховної Ради України Іван Чайківський (1972 р, с. Настасів Тернопільського району);

чайківський1
чайківський1

історик, краєзнавець, літератор, педагог Василь Бич (1956, с. Підлісне Бережанського району);

правник, фахівець митної справи Леонід Бобелюк (1959, с. Плотича Тернопільського району);

архітектор, дизайнер Богдан Бошко (1953, м. Борщів);

журналіст, громадський діяч Юрій Заруцький (1978, м. Тернопіль);

Zaryzkyu
Zaryzkyu

літераторка Неоніла Крем’янчанка (справжнє Дригуш-Следзінська; 1959, м. Кременець);

промисловець, меценат, жертводавець на дитячу захоронку у Тернополі Петро Майка (1887 – 1941, м. Тернопіль);

письменник, член НСПУ, почесний громадянин м. Бережани Геннадій Мороз (1948, м. Бережани);

лікар, громадський діяч, член НТШ, депутат Верховної Ради УРСР (1940 р.) Роман Мороз (1904, м. Тернопіль – 11. 03. 1995, м. Кергонксон, США);

вчений у галузі філософії, педагог, доктор філософських наук, професор Андрій-Ярослав Пашук (1927, с. Скорики, нині Підволочиського району);

вчений у галузі математики, педагог, кандидат фізико-математичних наук, доктор педагогічних наук, професор Юрій Рамський (1942, с. Шпиколоси, нині Кременецького району);

7
7

диригент, педагог, менеджер-економіст, правозахисниця, громадська діячка Лариса Римар (1971, с. Великі Дедеркали Шумського району);

Результат пошуку зображень за запитом "лариса римар"

учасник національно-визвольних змагань, літератор, громадський діяч Зиновій Сердюк (1927, с. Гаї-Шляхтинецькі, нині Гаї-Шевченківські Тернопільського району);

1(119)
1(119)

журналіст, публіцист Ігор Федорів (1971, с. Першотравневе, нині Вербів Підгаєцького району);

педагог, письменниця, член НСПУ Жанна Юзва (1955, с. Супранівка Підволочиського району);

учасник національно-визвольних змагань, громадський діяч, член ОУН Теодор Яцюк  (1923, с. Теляче, нині Мирне Підгаєцького району – 29. 11. 1980, м. Лестер, Велика Британія).

Цей день в історії Тернопілля:

29 травня 1905 року – у Тернополі, біля Міського парку, на площі 18 тис. кв.м відбулася сільськогосподарська виставка, яку організувало Господарче товариство. Тривала до 4 червня.

29 травня 1915 року - у шпиталі в м.Будапешт (Угорщина) помер інженер, діяч сокільського руху, командир Гуцульської сотні Легіону УСС, уродженець Тернополя Клим Ґутковський.

29 травня   1919   року   -  в Тернополі розпочалися переговори між урядом УНР та представниками Центрального повстанського комітету (ЦПК), що прибули з Києва для порозуміння у справі боротьби проти російських більшовиків. Есери Д.Одрина, Т.Черкаський, І.Часник та незалежник А.Пісоцький були також представниками від ЦК своїх партій.

29 травня 1944 року – звання Герой Радянського Союзу посмертно присвоєно молодшому лейтенанту, командиру батареї самохідних артилерійських уставок Григорію Танцорову, який загинув у березні 1944 року в боях за Тернопіль. Похований у Старому Парку. Почесний громадянин міста Тернопіль. На його честь названий круїзний теплохід «Герой Танцоров», який ходить по Тернопільському ставу.

29 травня 1944 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної Ради депутатів трудящих населення області мобілізоване на оборонне будівництво в районах області.

29 травня 1997 року -  до складу Національного аграрного університету передано  агротехнічний коледж та Заліщицький сільськогосподарський технікум.

29 травня 2005 року - у м. Вроцлаві (Польща) помер польський учений-математик, доктор наук, професор і ректор Вроцлавського університету, член Польської Академії наук, уродженець Кременеця Казимир Урбанік.

29 травня 2014 року – біля м.Слов'янськ Донецької області загинув український військовий, начальник групи бойової та спеціальної підготовки, уродженець Тернополя майор Віталій Курилович. Після строкової військової служби, вирішив обрати професію військового і залишився служити за контрактом. У військовій частині 3024 в Павлограді, служив уже понад 20 років. Знаходився у гелікоптері Мі-8МТ Національної гвардії України, який, повертаючись з району гори Карачун, зазнав обстрілу, що вівся з лісосмуги, та був підбитий. За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлений у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, Віталію Куриловичу присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя».

З четвертої п’ятниці травня в школах починаються традиційні «Останні дзвінки». Дата проведення останнього дзвоника в українських школах відрізняється, але піти на літні канікули діти мають не пізніше 31 травня.

У зв'язку з епідемією та запровадженим карантином, тернопільські школярі не відвідають звичні лінійки та свята Останнього дзвінка. Та все одно саме цей день ознаменує початок літніх канікул. А от для цьогорічних випускників та їх близьких свято може бути затьмарене неминучою розлукою з дитинством, адже вже віднині їм доведеться робити перші серйозні кроки у доросле життя.

01
01

Міжнародний день миротворців ООН проголосила в 2002 році, призначивши його на 29 травня. Таким чином Організація Об'єднаних Націй хотіла висловити подяку всім миротворцям, самопожертва і відданість яких допомагає зберігати мирне становище в «гарячих» точках планети. Їх місія надзвичайно благородна, оскільки миротворці ведуть роботу щодо примирення ворогуючих сторін.

Перша миротворча місія ООН була здійснена в 1948 році. На честь неї і була обрана дата для цього свята. Тоді Рада Безпеки ООН не припускала, що ця місія дасть старт продуктивній та тривалій роботі ООН на благо миру. Сьогодні учасниками таких місій є не прості піші патрульні, які з автоматом в руках стежать за порядком. Сучасні миротворці — це загони професійних військових, які використовують у своїй роботі саму високотехнологічну базу, щоб забезпечити дотримання режиму припинення вогню конфліктуючими сторонами. Вони допомагають відновлювати межі незалежних держав, є важливими дійовими особами на територіях, багато років схильних до збройних конфліктів.

День миротворців відзначають учасники 18 діючих миротворчих операцій ООН і колишні миротворці, які вже зробили свій внесок в стабілізацію ситуації на планеті.

День миротворців ООН

Остання п'ятниця травня — це привід сходити в гості до сусідів, оскільки це Європейський день сусідів. У сучасному житті дуже багато залежить від того, які люди нас оточують на роботі, вдома, у дворі, на відпочинку і т.д. Тому важливо вміти налагоджувати контакт з усіма сусідами, починаючи з сусідів по шкільній парті і закінчуючи сусідами по будинку.

Автором ідеї щодо дня сусідів став француз А. Періфан. Він і зараз координує заходи, присвячені цьому святу, будучи головою Європейської федерації місцевого єднання.

 В 2020 році свято припадає на 29 травня.

image
image

Іменини сьогодні святкують Касян, Олександр, Лаврентій, Модест, Муза.

Вибір читачів за тиждень

Відео