Орест Сарматський

В Криму вода у найбільшому водосховищі виявилася отруєною (Агроновини)

1301 (Copy)

Використання води із Сімферопольського водосховища — російська рулетка, оскільки її не можна пити через забруднення.

Про це повідомив кандидат хімічних наук, доцент кафедри загальної та фізичної хімії факультету біології та хімії «Кримського федерального університету» (КФУ) ім. Вернадського Костянтин Работягов. Про це повідомляють Крим.Реалії, пише agronews.ua.

Так, хімік пояснив, що річка Салгир, яка живить Сімферопольське водосховище, протікає від Ангарського перевалу та проходить через всі населені пункти Салгирскої долини.

- Неможливо контролювати обсяги скидів на цьому шляху. Понад те, деякі населені пункти не обладнані каналізацією, тому все це потрапляє в Салгир, а потім — у водосховище, — сказав Работягов.

Він також розповів, що в найбільш вигідному становищі перебувають мешканці прибережних районів Південного берега Криму, бо вони споживають джерельну воду з водозаборів, які розташовані у верхів’ях головної гряди Кримських гір. Така вода прозоріша та смачніша.

Експерт порадив мешканцям долини перед вживанням води кілька днів відстоювати її у відкритій тарі й очищати за допомогою побутових фільтрів. Він підкреслив, що це дасть змогу знизити обсяг суспензії та зменшити неприємний запах.

В Україні зростуть ціни на соціально значимі продукти

В Україні через підвищення вартості електроенергії подорожчають соціально значимі продукти. Про це в коментарі ГолосUA повідомив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

- Подорожчання електроенергії спровокує зростання цін на найнеобхідніші соціальні продукти. Все це призводить до погіршення життя громадян. Зокрема, до падіння купівельної спроможності», – сказав Павловський.

1302 (Copy)
1302 (Copy)

За його словами, в першу чергу подорожчає хліб.

У Кабміні скасували пільгу на перші 100 кіловат і в результаті ціна на електрику зросла в два рази. У вартість хліба входить ціна на електроенергію. Зараз в 90% пекарі використовують для випічки хлібобулочних виробів електропечі. Відповідно ціна на електроенергію закладається в собівартість буханки хліба», – резюмував експерт.

Нагадаємо, що за прогнозами, у 2021 році голоду не буде, але ціни зростуть на 15-25% за різними категоріями споживчих товарів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео