Тамара Коблик

В Україні кардинально зміняться ціни на продукти

Цієї осені подешевшає борщовий набір, а також яблука та виноград. Імпортні фрукти залишаться дорогими, а м’ясо додасть у ціни ближче до кінця сезону.

Стало відомо, як зміниться вартість продуктів харчування восени. Названо нові ціни на м’ясо, овочі та фрукти. Про це повідомляє finance.today.ua, пише agronews.ua.

Цієї осені подешевшає борщовий набір, а також яблука та виноград. Імпортні фрукти залишаться дорогими, а м’ясо додасть у ціни ближче до кінця сезону.

Ціни на м’ясо

Провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець повідомила, що наприкінці літа ціни на яловичину, а саме гуляш та ребра, зросли від початку літа на 0,6-0,9%. Зараз вони продаються по 245,16 грн/кг та 160,48 грн/кг відповідно.

Куряча тушка доступна по 78,80 грн/кг, а філе – по 148,27 грн/кг. Стегна та гомілки подешевшали на 9,7% та 5,8% – до 100,45 грн/кг та 74,95 грн/кг відповідно. 

У серпні порівняно з 1 червня відбулося прогнозоване науковцями Інституту аграрної економіки незначне здорожчання окремих видів свинини. Так, свинячі ребра, підчеревина, ошийок, лопатка додали в ціні. Водночас свиняча грудинка та солене сало стали дешевшими, – зазначила експертка.

Очікується, що ціни на м’ясо залишаться майже такими ж, як були у серпні, а у жовтні-листопаді вони підвищаться на 5% через збільшення виробничих витрат: здорожчання пального, електроенергії та кормів.

Ціни на овочі

М’ясний борщовий набір на каструлю у 3 л восени обійдеться у 100 грн, а пісний – у 40 грн. Ціни на овочі можуть знизитися через збільшення пропозиції на ринку.

  • картопля – до 10 грн/кг (-16%);
  • буряк – до 12 грн/кг (-12%);
  • капуста – до 9 грн/кг (-7%);
  • морква – до 12 грн/кг (-11%);
  • цибуля – до 12 грн/кг (-7%).

До 94% овочів в Україні вирощується господарствами населення. Їх використовують для споживання у свіжому вигляді, переробки та продажу.

Ціни на фрукти

Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало вказала, що плодові у вересні не подорожчають, а деякі подешевшають.

Яблука будуть реалізувати по 15-20 грн/кг, а виноград – по 85 грн/кг. Вартість апельсинів складе 75 грн/кг, лимонів – 70 грн/кг, а бананів – 40 грн/кг.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео