Орест Сарматський

В Україні очікується зростання ціни на яблука (Агроновини)

0201 (Copy)

Середня ціна на яблука в Україні за рік збільшилась мінімум в 2,5 рази, і лише на 5% є нижчою від рекордно високих цін у кінці листопада 2017 р. Проте, за кілька тижнів українські яблука можуть подорожчати ще.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

Причиною зростання ціни в цьому році стало суттєве падіння врожаю в Україні та інших країнах Європи.

На думку українських фермерів, вже за кілька тижнів ринок яблук побачить чергову хвилю зростання цін. Попит на фрукти зазвичай помітно  зростає напередодні новорічних свят, і з приходом холодів.

Головні особливості цього сезону – дефіцит якісних яблук і збільшення розриву у цінах в залежності від якості продукції. Українські фермери сьогодні пропонують ринку переважно плоди, пошкоджені градом та паршею. Кращі яблука очікують кращої ціни в сховищах і, згідно планам виробників, з’являться на ринку не раніше січня 2020 р.

Попит на «преміум» сегмент українські трейдери вже почали «закривати» польським яблуком, ціни на нього в 1,5 рази вищі від цін стандартного українського яблука. Для прикладу, в терміналі «Овочі та фрукти» гуртового ринку «Шувар» імпортне яблуко Голден продається по 13-14 грн/кг. На тих самих умовах пропонують крупне та якісне яблуко Голден українські виробники, поряд з цією продукцією дрібні та пошкоджені плоди продаються дуже повільно по 8-9 грн/кг.

В департаменті «Аналітика» ОРСП «Шувар» стверджують, що загальний попит на яблука в цьому сезоні є значно більший, ніж рік тому.

0202 (Copy)
0202 (Copy)

Через брак сировини українські переробники купуватимуть молоко в Польщі

Через нестачу сировинного молока в Україні, декілька вітчизняних переробних підприємств вже планують ввозити молоко-сировину із сусідньої Польщі. Про це повідомила керівник проекту Асоціації виробників молока «Гуртовий збут молока» Олена Жупінас, передає пресслужба АВМ.

– Це не вирішить системної проблеми української галузі. Адже завезти зможуть декілька тисяч тонн, тим часом дефіцит становить понад 1 млн т. Так, у цьому році, вперше в історії України, обсяг виробництва буде меншим за 10 млн т,  зауважила експерт.

За її словами, основна причина дефіциту сировини – найбільше скорочення поголів’я дійних корів у промисловому секторі за останні 20 років – понад 30 тис. корів у промисловому секторі.

– Однією з причин такої ситуації є старт обігу земель в «турборежимі». Після відміни 2016 ро. спецрежиму ПДВ держава так і не розробила ефективної програми підтримки тваринницької галузі, яка б дала можливість фермам розвиватися. Це все призвело до кризової ситуації в галузі, – підкреслила експерт.

За її словами, щоб спинити вирізання поголів’я ВРХ та стимулювати розвиток галузі фермерам вкрай важливо мати прозорі правила гри обігу земель та стабільну підтримку на тривалу перспективу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео