Ростислав Фук

В Україні прогнозують зниження врожаю зернових на 50% у порівнянні з минулим роком

Нестача фінансування та необхідність суттєвої економії спричинили зниження кількості внесених добрив, кажуть науковці

За попередніми оцінками, у 2023 р. посівні площі під зерновими культурами в Україні будуть скорочені на 45% в порівнянні з минулорічним рівнем, а їх врожай буде на 50-60% нижче за довоєнні показники. Такий прогноз озвучили фахівці Національної академії аграрних наук України, пише agronews.ua.

Причинами такого скорочення є: зменшення всіх посівних площ, зміна структури посівів та зниження врожайності зернових культур. Крім того, нестача фінансування та необхідність суттєвої економії спричинили зниження кількості внесених добрив на 50-60%. Значні площі посівів кукурудзи залишились в полях не зібраними. Внаслідок цього очікуваний рівень урожайність може знизитись (залежно від регіону і культури) на 15-30% порівняно з середньою урожайністю минулих років, – зазначили науковці.

У підсумку, за іх очікуваннями, прогнозований валовий збір зерна в Україні у п.р. може скласти 34 млн тонн, що на 37% менше результату 2022 р. та на 60% – показника 2021 р. Щодо олійних культур, то їх валовий збір очікується у 19,3 млн то, що на 13% більше показника 2022 р., але на 15% поступиться рівню 2021 р.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео