Орест Сарматський

В Україні різко подорожчав гектар землі (Агроновини)

2001 (Copy)

За підсумками 6 місяців 2021 року обсяг ринку землі склав 5,3 млрд грн, які отримали землевласники від продажу ділянок. 

Про це розповів експерт Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер. Порівнюючи з листопадом обсяги ринку землі в останній місяць 2021 року зросли як за кількістю угод купівлі-продажу, так і за площею землі в обігу приблизно на 30%. 

У грудні вперше за 6 місяців від запуску ринку, щоденна кількість угод перевищила тисячу, такі показники спостерігалися 5 разів впродовж грудня. Крім того, 6 разів у грудні щоденна площа землі в обігу перевищувала 2500 га. 

Як розповів Роман Нейтер, абсолютний рекорд було зафіксовано 23 грудня – майже 1200 транзакцій і понад 3 тисячі га проданих земель.

Він також відзначив, що структура угод від місяця до місяця вже є стабільною: найбільша кількість транзакцій відбувається із землями для ведення особистого селянського господарства (32,6 тисяч угод). 

Натомість, за сукупною площею проданих земель дві третини складає товарна сільськогосподарська земля (102, 4 тисячі га), ще третина – земля ОСГ.

За даними, що вносяться при реєстрації угод купівлі-продажу середньозважена ціна коливається на рівні близько 40 тис грн за гектар. 

Українські птахофабрики зупинять свою роботу

Українські птахофабрики вказують на загрозу згортання виробництва м’яса птиці через зростання ціни на природний газ та чекають допомоги в  уряду. 

Виробники курятини направили відповідний лист до міністра аграрної політики Романа Лещенка, який підписало вісім українських підприємств.

У листі зазначено, що через високі ціни на газ існує загроза закриття підприємств, що виробляють курятину.

2002 (Copy)
2002 (Copy)

- У виробничому процесі при вирощування курчат-бройлерів і виробництва м’яса птиці та продуктів його переробки ми здійснюємо споживання природного газу. Це основний енергоносій, від якого напряму залежать виробничі процеси у птахівничій галузі. Ще в першому кварталі 2020 року частка енергоносіїв у собівартості кілограму продукції птахівництва становила 1,6 грн, у першому кварталі зросла до 2,11 грн, у листопаді становила вже близько 4 грн, а у грудні злетіла до 6,4 грн, – йдеться у листі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео