Орест Сарматський

В Україні суттєво подешевшали яблука (Агроновини)

0601 (Copy)

Середні гуртові ціни на яблука в Україні знизилися до 11-13 грн/кг. У той же час, ще на початку вересня виробники яблук реалізовували свою продукцію на 15-20% дорожче.

Про це повідомляє agronews.ua.

Аналітики відмічають, що на сьогоднішній день ціни на яблука в Україні є найвищими щонайменше за останні 3 роки. В аналогічний період 2019 року місцеві яблука реалізовувалися в середньому на 1-1,5 грн дешевше ніж сьогодні, а наприкінці вересня 2018 року українські садівники відвантажували десертні яблука в середньому по 7-8 грн/кг.

- На цінову ситуацію, яка склалася сьогодні, суттєво вплинули рекордно високі ціни на яблука на початку сезону – в середині липня українські садівники реалізовували перші партії яблук за 20-22 грн/кг. Ще одним фактором, який позначився на ціновій ситуації на ринку яблук – затримка яблучного сезону в середньому на 7-10 днів, у зв’язку з несприятливими погодними умовами в країні. Також, зазначимо, в квітні та травні в Україні було зафіксовано відразу декілька хвиль заморозків, які позначилися на зниженні валового збору ранніх сортів. Звичайно, втрати в сегменті яблук були не такими значними, як в сегменті абрикосів та черешні, тим не менш українські виробники з центральних та західних областей повідомляли, що втрати врожаю сягають 20-30%, – йдеться у повідомленні.

На урожай яблук пізніх сортів несприятливі погодні умови вплинули не так істотно. Відповідно, очікується, що валовий збір яблук в цьому сезоні не впаде нижче минулорічного рівня.

До того ж, аналітики Української плодоовочевої асоціації вважають, що через сильні дощі влітку, в цьому сезоні буде зібрана значна частина яблук невисокої якості, тобто таких, які не можуть довго зберігатися. Відповідно, фермери, намагатимуться реалізувати таку продукцію якомога швидше.

Таким чином, прогнозується, що найближчим часом ціни на яблука на внутрішньому ринку будуть і надалі знижуватися.

В Україні знизилася прибутковість виробництва молока

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Цього року впала маржинальність виробництва молока до 17%, тоді як, наприклад, в жовтні-листопаді 2019 р. цей показник становив 30-49% (в залежності від категорії господарства).

Про це повідомила Ганна Лавренюк, віцепрезидент Асоціації виробників молока (АВМ), під час Всеукраїнського молочного форуму-2020, пише agronews.ua.

За її словами, собівартість виробництва молока буде і далі зростати. У першому півріччі 2020 р. на переробку в Україні надійшло 1,8 млн т молока, що на 7,1% менше за аналогічний період 2019 р. При цьому, постачання молока від промислових підприємств збільшилося на 0,8%, а від населення — впало на 15,6%.

При всіх проблемах галузі в Україні відкриваються нові та розширюються чинні молочні комплекси.

У 2019 р. 46 підприємств подали документи на компенсацію витрат по будівництву молочнотоварних комплексів. У 2020 р. 60 компаній звернулися за компенсацією.

- Зрозуміло, що пандемія внесла корективи в інвестиційні плани компаній, проте, багато компаній не відмовилися від будівництва нових комплексів, — зазначила Ганна Лавренюк.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео